Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân este marcată în fiecare an în perioada 1-7 august, alăptarea fiind una dintre cele mai eficiente modalități de a asigura sănătatea și supraviețuirea copilului.
Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari. Este sigur, curat și conține anticorpi care ajută la protejarea împotriva multor boli comune ale copilăriei. Laptele matern oferă toată energia și nutrienții de care sugarul are nevoie în primele luni de viață și continuă să asigure până la jumătate sau mai mult din nevoile nutriționale ale copilului în a doua jumătate a primului an și până la o treime în timpul celui de-al doilea an de viață.
Copiii alăptați au rezultate mai bune la testele de inteligență, au mai puține șanse să fie supraponderali sau obezi și mai puțin predispuși la diabet. Femeile care alăptează au, de asemenea, un risc redus de cancer mamar și ovarian.
În ultimii 12 ani, numărul sugarilor sub șase luni la nivel global care sunt alăptați exclusiv la sân a crescut cu peste 10%. Aceasta înseamnă că 48% dintre sugarii din întreaga lume beneficiază acum de acest început sănătos în viață, rezultând sute de mii de bebeluși ale căror vieți sunt salvate prin alăptare.
Când mamele primesc sprijinul de care au nevoie pentru a-și alăpta bebelușii, toată lumea beneficiază. Îmbunătățirea ratelor de alăptare ar putea salva peste 820 000 de vieți de copii în fiecare an, potrivit celor mai recente date disponibile.
În ciuda beneficiilor alăptării, în multe comunități această practică nu este sprijinită și apreciată la adevărata sa valoare. Pentru a se îmbunătăți rata și durata alăptării este nevoie de măsuri la diferite nivele de decizie, de la suport legislativ, schimbarea normelor și valorilor sociale, îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru mame, până la servicii de sănătate prietenoase pentru mama și copil.
Fiecare poate contribui în felul său: de la oamenii care privesc cu admirație mamele care alăptează, comunitatea care asigură protecția mamelor și copiilor, până la angajatori care pun în aplicare măsurile legislative de protejare a mamelor care alăptează.
Recomandări privind alăptarea:
- Inițierea alăptării în decurs de o oră de la naștere;
- Alăptare exclusiv la sân în primele șase luni de viață ale bebelușului – în majoritatea cazurilor nu este necesară administrarea altor alimente sau lichide;
- Hrănirea sugarilor la cerere, adică de câte ori are nevoie copilul, zi sau noapte;
- Este recomandat să nu se utilizeze biberoane, tetine sau suzete;
- De la vârsta de șase luni, copiii ar trebui să înceapă să consume alimente complementare sigure și adecvate, în timp ce continuă să fie alăptați până la vârsta de doi sau mai mult.
La nivelul județului Hunedoara, în cadrul Programului Național Sănătatea Femeii și Copilului, intervenția ”Profilaxia distrofiei la copiii cu vârsta cuprinsă între 0–12 luni, care nu beneficiază de lapte matern”, acordarea gratuită a laptelui praf s-a realizat conform Ord. M.S./M.A.I. nr. 380/106/2011 privind modificarea art.1 din anexa nr.1 la Ordinul Ministrului Sănătății și al Ministrului Administrației şi Internelor nr.267/1253/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.321/2001, astfel:
ANUL
|
Sugari care au beneficiat gratuit de lapte praf
|
2023
|
330
|
2022
|
464
|
2021
|
153
|
2020
|
510
|
2019
|
683
|
În această perioadă critică de creștere și dezvoltare timpurie, anticorpii din laptele matern îi protejează pe bebeluși împotriva bolilor și a morții. Acest lucru este deosebit de important în situații de urgență, când alăptarea garantează o sursă de hrană sigură, hrănitoare și accesibilă pentru sugari și copii mici. Alăptarea reduce povara bolilor copilăriei și riscul anumitor tipuri de cancer și boli netransmisibile pentru mame.
Cu toții putem ajuta mamele să se simtă în siguranță și confortabil atunci când își alăptează copiii.
Sursă: Comunicat DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEȚULUI HUNEDOARA
Cosmina Prața
Comentarii (0)