Actualitate

100 de ani de la încoronarea Reginei Maria

todayoctombrie 16, 2022 29

Background
share close

15 octombrie 1922 -15 octommbrie 2022

Regina Maria declara,  despre încoronarea  ei de la Alba Iulia și a Regelui Ferdinand:

” Toţi fotografii din lume par să roiască în jurul meu, ca nişte viespi lacome, ca şi cum aş fi o pradă ce li se cuvine, din care să se îmbogăţească. Mă apăr cum pot, dar sunt prinsă totodată în plasa lor. După-amiază mi-am pus veşmintele de încoronare şi le-am lăsat pe femeile de la Sibiu să mă fotografieze.

A fost o corvoadă exasperantă, dar singura consolare a fost că toaleta mea este remarcabilă. Port splendida coroană de aur, încrustată cu pietre preţioase şi mantia copleşitoare. Arăt ca acele statui ale Fecioarei care, în ţările catolice, sunt în mod special înveşmântate şi împodobile cu bijuterii în zilele de sărbători şi purtate pe străzi în procesiuni.

Culoarea aurului folosit pentru toaletă şi mantie este absolut superbă. Lucrat pe un fond cu fir de mătase roşie, are umbre splendide, ca un apus de soare. Coroana, care are forma coroanelor de pe vechile fresce româneşti, mă avantajează extraordinar. Pe mulţi i-ar zdrobi, dar robusteţea întregii mele personalităţi mă ajută să pot duce o asemenea
greutate, să pot purta o asemenea parură copleşitoare.

Culoarea aurului şi totul se armonizează neobişnuit de bine cu tenul meu, cu părul blond, cu caracterul în general. Sunt desigur à mon avantage în această ţinută dificilă şi, cum am reputaţia de a nu mă da bătută, din punctul meu de vedere, ca femeie, e important, pentru ca în această zi mare, ca regină a poporului meu, vreau ca inimile lor să bată pentru mine cu mândrie. Nu vreau să-i dezamăgesc, am această ambiţie .”
Regina Maria – „Însemnări zilnice”

Adriana Chira

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Un tânăr rătăcit în Masivul Retezat a fost găsit decedat

Un tânăr de 28 de ani a decedat în zona Vârfului Păpușa din Masivul Retezat. Ieri, el a plecat solitar din grupul aparținător și a încercat o coborâre pe versantul abrupt nordic al Vârfului Păpușa. Acesta ar fi alunecat pe zăpada înghețată a unui jgheab, căzând în gol aproximativ 200 m. Căutările au început aseară de îndată ce a fost dată alarma.  Efortul echipei Serviciului Salvamont a Consiliului Județean Hunedoara […]

todayoctombrie 16, 2022 61

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%