Actualitate

140 de ani de la nașterea lui Vlaicu

todaynoiembrie 19, 2022 44

Background
share close

Aurel  Vlaicu (n. 19 noiembrie 1882, Binținți, lângă Orăștie, județul Hunedoara – d. 13 septembrie 1913, Bănești, lângă Câmpina) a fost un inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale. În cinstea lui, comuna Binținți se numește astăzi Aurel Vlaicu.

A terminat Colegiul Reformat  din Orăștie, care din 1919 încoace a fost numit „Liceul Aurel Vlaicu”, luându-și bacalaureatul la Sibiu în 1902. Și-a continuat studiile inginerești la Technische Hoschschule München, în Germania, obținându-și diploma de inginer în 1907. După aceea a lucrat ca inginer la uzinele Opel în Rüsselsheim. În 1908 se întoarce la Binținți unde construiește un planor cu care efectuează un număr de zboruri în 1909. În toamna anului 1909 se mută în București și începe construcția primului său avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei.

În anul 1911 construiește un al doilea avion, Vlaicu II, cu care în 1912 a câștigat cinci premii memorabile (1 premiu I si 4 premii II) la mitingul aerian de la Aspern, Austria. Concursul a reunit între 23 și 30 iunie 1912 42 piloți din 7 țări, dintre care 17 din Austro-Ungaria, 7 germani, 12 francezi printre care si Roland Garros, cel mai renumit pilot al vremii, un rus, un belgian, un persan și românul Vlaicu. În cel mai cunoscut ziar vienez, Neue Freie Presse, se găseau următoarele rânduri despre zborurile lui Vlaicu:

„Minunate și curoajoase zboruri a executat românul Aurel Vlaicu, pe un aeroplan original, construit chiar de zburător, cu două elici, între care șade aviatorul. De câte ori se răsucea (vira) mașina aceasta în loc, de părea că vine peste cap, lumea răsplatea pe român cu ovații furtunoase, aclamându-l cu entuziasm de neînchipuit.”

La 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său Vlaicu II, s-a prăbușit în apropiere de Câmpina, din cauze necunoscute, se bănuiește  că din cauza unui atac de cord.

Adriana Chira

sursa foto: internet

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

O căzătură zdravănă cu bicicleta îl trimite la spital pe un băiat de 15 ani

Un băiat în vârstă de 15 ani din localitatea Tîrnava de Criș a avut nevoie în această seară de ajutorul pompierilor brădeni, după ce a căzut cu bicicleta și a rămas cu piciorul prins între furca și roata din față a bicicletei. Pompierii sosiți la locul solicitării l-au găsit pe minor cooperant, cu excoriații la nivelul feței și au intervenit pentru a-i elibera piciorul prin desfacerea roții din furcă. Ulterior […]

todaynoiembrie 18, 2022 491

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%