Actualitate

200 de ani de la sfințirea Bisericii Evanghelice C. A. din Orăștie

todayoctombrie 22, 2023 355 5

Background
share close

La 200 de ani de la sfințirea bisericii, timp de două zile, orăștienii au fost invitați  să participe  la manifestările prilejuite  de acest dublu centenar. În curtea Bisericii se realizează lucrări care vor reda frumusețea istorică pierdută în secolele trecute.

Sâmbătă, la ora 16, în biserică s-a putut asculta un concert de orga, susținut de  Cosmina-Andrea Barna. Tot sâmbătă, Andras Bandi, de la Universitatea din Sibiu,  a prezentat referatul „Orașul și biserica, 200 de ani de la ridicarea Bisericii Evanghelice C.A. din Orăștie”. La intrarea în Biserică  am fost întâmpinați de Corinna Lădar și de Valentin Lădar.

Printre cei prezenti în Biserică s-au găsit și elevi orăștieni,  veniți să afle istoria locurilor și a bisericii și să asculte concertul de orgă.

 

Istoria Bisercii Evanghelice  de Confesiune Augustană din Orăștie 
Orașul ORASTIE / BROOS / SZÁSZVÁROS este  mentionat  în 1224  în Hrisovul de aur al sașilor transilvăneni. Orăștia a fost așezarea cea mai vestică a coloniștilor de limba germană din Transilvania. Orașul este si astăzi poarta de intrare în ținutul unic al bisericilor fortificate.
                               foto Corinna Lădar
                               foto Bianu Carmen
Prima constructie în acest loc a fost o bazilică romană cu un turn în vest, după care a urmat o a doua construcție, respectiv o bazilică în stil gotic din sec. al XIV-lea. La sfârsitul secolului al XIV-lea și la începutul secolului al XV-lea se construiește corpul de azi.  În 1496, din  trezoreria orasului și Provinciei Sibiu sunt acordati 20 de gulden pentru construirea bisericii din Orăștie. În 1622, se construiește o casă de rugăciune pentru sași. În 1720, 1722, 1741,  este pomenità existenta unei orgi. În 1816 se stabilește demararea unei  noi constructii a Bisericii Evanghelice. În 1820, începe construcția Bisericii Evanghelice,  iar aceasta se finalizeazà în anul 1823 pe o fundatie noua. Planul  Bisericii este făcut de preotul Joseph Leonhard (1818 – 1853), sub conducerea mesterului zidar Balog Antal. În  29 septembrie 1823,  este sfințită această biserica. În  1823, se construieste o orgã cu 8 octave de catre Samuel Maetz. A fost vândută în 1904.
                     foto Cosmina-Andrea Barna
                     foto    Andras Bandi
Clopotul mare si cel mijlociu sunt din anul 1823, iar cel mic din anul 1845.  În 1839, turnul se prăbușește. Din materialele recuperate  se vor construi  două turnuri, unul pentru fiecare confesiune. În perioada 1839 – 1842, se  construieste noul turn pentru clopote al Bisericii Evanghelice. În 1840 – 1843 , se reconstruieste turnul Biserici reformate. În 1902, se construieste o orga cu două claviaturi, pedale si 23 de octave prin firma Gebrüder Rieger. În 1902, este construit altarul de catre maestrul tâmplar Josef Vogel din Sighisoara. Imaginea principala il aratã pe lisus. Imaginea este flancată de coloane.
În 1981, se efectueaza reparatii importante la Biserică.
Deviza evenimentului a fost: „Vrem să rămânem ceea ce suntem!”
Adriana Chira

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Balul Boboceilor la Vlaicu, o tradiție de peste 10 ani

Balul Boboceilor, organizat de către clasa a VIII-a pentru cei din clasa a V-a, se desfășoară de peste 10 ani în liceu. Organizat în trecut în Cantina liceului, acest bal  al celor   mici adună  acum aplauze în Sala festivă. Anul acesta o a două  elevă din China face parte din comunitatea noastră și a inspirat pe absolvenții clasei a VIII-a să propună tema "Anul nou chinezesc". Costumele originale, foarte multe […]

todayoctombrie 22, 2023 585 6

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%