Actualitate

240 de muncitori este propunerea Reva pentru învățământul tehnologic și dual în Simeria

todaynoiembrie 22, 2022 419

Background
share close

Este mare nevoie de muncitori calificați la Reva Simeria, societatea care se ocupa de proiectarea, fabricarea, modernizarea și repararea vagoanelor de cale ferata. Salariile sunt motivante, însă asemeni altor firme, Reva Simeria se confruntă cu lipsa forței de lucru calificate.

Luni, în cadrul reuniunii desfășurate la sediul primăriei Simeria, reprezentantul Reva a expus necesitatea de a angaja în termen scurt un număr mare de muncitori calificați. Deși există colaborare între societatea simeriană și Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” din Simeria, totuși absolvenții se lasă furați de mirajul exodului spre Occident.

Cu toate acestea, societatea aparținătoare grupului Grampet Group se arată dispusă să continue colaborarea cu Liceul Feroviar, în speranța că opțiunile elevilor la absolvirea cursurilor fie de școală profesională, fie de liceu să fie de integrare în mediul de producție al societății Reva, și implicit în comunitatea de origine.

Într-un scurt interviu, am întrebat pe directorul General al Reva Simeria, Cristian Dragomir care sunt principalele meserii pentru care au solicitat calificări pe viitor către Liceul „Anghel Saligny”, iar acesta ne-a explicat că „a fost înaintată propunerea pentru unitatea de învățământ și aceasta presupune deschiderea de 5 clase de sudori, 2 clase de strungari, 24 de tehnicieni electromecanici, 24 de operatori CNC și 24 de lăcătuși.”

Luând în calcul că o clasă are 24 de elevi, propunerea Reva înseamnă un număr de 240 de muncitori calificați.  Necesitatea de a asimila forță de muncă vine din planul de dezvoltare al companiei care în momentul de față urmărește atingerea obiectivului imediat de a produce două vagoane cisternă pe zi.

În momentul de față, pentru cei 500 de angajați ai societății, activitatea este restrânsă la munca pe un schimb, când volumul de producție ar permite lejer lucrul pe 2 schimburi. Întrebat dacă vor opta pentru forța de muncă a imigranților, după cum procedează alte companii, directorul general, Cristian Dragomir a specificat că își doresc să mențină opțiunea de a angaja doar cetățeni români, punctând faptul că societatea este 100% cu capital românesc.

La întrebarea dacă sunt mici salariile la Reva , directorul general a mărturisit că „depinde de gradul de calificare, brutul pentru un muncitor calificat, de exemplu, un bun sudor, un salariu brut poate urca de la 5000 de lei în sus, la care se adaugă bonurile de masă, prima de Paști, prima de Crăciun, prima de concediu. Muncitorii necalificați au opțiunea de formare la locul de muncă, acțiune pentru care primesc diplomă de calificare recunoscută de Ministerul Muncii.”

Din păcate, în această situație dificilă de a se confrunta cu asimilarea de forță de muncă calificată, nu este singura societate românească, și acest fenomen este generalizat nu doar la nivel local și județean.

Acest aspect este o caracteristică a vremurilor actuale, postdecembriste e drept, dar care după 30 de ani de la Revoluție, ar trebui să fie înlocuită cu măsuri centrifuge care să atragă tinerii spre învățământul profesional, tehnologic și dual, să descopere meseria.

În acest joc al măsurilor centrifuge, statul ar trebui să garanteze un mediu de dezvoltare profesională și academică, pe de o parte, și în întâmpinarea investitorilor în industrie, să vină cu sprijin legislativ și fiscal, astfel încât să se găsească un echilibru.

 

 

 

Cosmina PRAȚA

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Tâlhar la drumul mare prins după ce a jefuit un bătrân , de suma de 7000 de lei

Ieri, 21 noiembrie,  după mai multe verificări în localități din județele Arad și Caraș-Severin, a fost identificat tânărul care a tâlhărit un  simerian de 61 de ani, la începutul lunii noiembrie. Pe data de 9 noiembrie, Poliția Orașului Simeria a fost sesizată de către victimă, un bărbat de 61 de ani, din Simeria, cu privire la faptul că a fost tâlhărit de conducătorul unui autoturism care l-a transportat din judeţul Caraș-Severin, […]

todaynoiembrie 22, 2022 13

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%