Astăzi , pentru creștinii ortodocși este zi de mare sărbătoare: Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creştine închinate Crucii pe care S-a răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Acest praznic este celebrat încă de la începuturile creștinismului, Sfântul Apostol Pavel scria în Noul Testament: „Cuvântul Crucii, pentru cei ce pier este nebunie, iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu” (1 Corinteni 1, 18).
În data de 14 septembrie sărbătorim, de fapt, amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci, şi anume: aflarea Crucii şi înălţarea ei, în mijlocul poporului, de către Episcopul Macarie al Ierusalimului, în anul 335 și aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629, pe timpul Împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce Patriarhul Zaharia a înălțat-o în văzul credincioşilor.
Acest praznic este cinstit cu zi de post, pentru a ne aminti de patimile Lui Hristos, Cuvântul care pentru noi oamenii S-a lăsat frânt , pentru ca mai apoi să biruie aducând mântuirea.
Cinstirea Crucii este strâns legată și de un moment seminficativ din viața Sfintilor Împărați Constantin si Elena. În ajunul luptei cu Maxenţiu, un duşman al creştinilor (307-312), împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer a apărut o cruce formată din stele, cu inscripţia: „Prin acest semn vei învinge”. Făcând ascultare, a biruit, iar mai apoi mama sa a dat poruncă să fie găsită Crucea pe care Iisus Hristos a fost răstignit pe Golgota. În urma căutărilor au aflat trei cruci, iar sfinții părinți spun că prin cea adevărată a inviat o fată, atunci când au apropriat crucea de trupul ei adormit. Vestea acestei minuni s-a răspândit și a umplut biserica de oameni, veniți să vadă Crucea. În anul 335 Patriarhul a înălţat-o, să fie văzută de tot poporul şi de atunci, în fiecare an, la 14 septembrie se sărbătoreşte acest eveniment.
Comentarii (0)