Actualitate

Adevărata dimensiune a dezastrului de pe râul Orăştiei (imagini cu impact emoţional)

todaymartie 15, 2021 1528 1 5

Background
share close

Dezastrul de la Orăştie în atenţia presei naţionale

De curând subiectul poluării de pe râul Orăştiei a intrat în atenţia presei naţionale. Jurnaliştii de la Digi24 au realizat un reportaj pe această temă, prezentând întregii ţări dezastrul de pe râul Orăştie. Aceştia au venit la Orăştie la începutul lunii martie, însă situaţia fusese îndulcită de administraţia locală cu doar câteva zile înaintea venirii jurnaliştilor de la Digi24.

Curăţirea râului a fost anunţată cu doar câteva zile înaintea reportajului Digi 24

În şedinţa Consiliului Local din 25 februarie 2021 primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan, anunţa consilierii că pe râul Orăştiei au început ample lucrări de curăţire.

„Dl. primar arată că o altă problemă cu care ne-am confruntat şi acum am găsit o soluţie de rezolvare, cât de cât, este legată de partea de râu, pentru că, se aruncă gunoaie pe râu. Împreună cu directorul S.P.G.C Orăştie s-a găsit o soluţie prin montarea unei greble în râu, care reţine pet-urile şi zilnic merge un angajat şi le adună, însă mare parte din acestea vin din amonte de la Căstău şi Sibişel şi dacă creşte debitul râului peste această greblă, se colmatează râul din amonte până în aval, în loc să îi folosim la alte lucrări, suntem nevoiţi să îi punem să adune pet-urile şi gunoaiele de-a lungul râului… facem curat pe râu…”

Aceste cuvinte sunt consemnate în procesul verbal al şedinţei Consiliului Local din 25 februararie 2021, şedinţă în care s-a discutat despre situaţia de pe râul Orăştiei, o problemă despre care nu s-a vorbit mai deloc în ultimii ani în Consiliul Local. La câteva zile după, Digi24 filmează reportajul pe râul Orăştiei.

Foto: captură Digi24

Coincidenţă, sau nu? Presa care sperie, sau conştiinţă administrativă?

În 6 martie 2021 Digi24 difuza materialul filmat la Orăştie care a scandalizat atât populaţia din zonă, dar şi întreaga ţară. Ce n-au ştiut cei care au luat contact pentru prima dată cu această problemă este că materialul Digi24, deşi prezintă o situaţie revoltătoare, nu redă nici pe departe adevărata dimensiune a dezastrului de pe râul Orăştiei, care a trenat nestingherită ani de zile. S-a făcut curat fix înaintea venirii lor.

Se naşte o firească întrebare, dacă aceasta este o coincidenţă, sau administraţia locală a aflat despre intenţia jurnaliştilor Digi24 şi a acţionat înaintea venirii lor. Oricare ar fi răspunsul, un lucru bun este că această problemă a fost luată în serios, fie şi pe pricipiul… mai bine mai târziu decât niciodată.

Motive de politician în faţa jurnaliştilor

Primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan, a invocat în faţa jurnaliştilor un motiv „perdea” pentru care s-a ajuns în această situaţie, faptul că Poliţia Locală nu se mai află în exerciţiul administraţiei locale, iar asta duce la imposibilitatea de a aplica amenzi în acele zone, drept pentru care situaţia s-ar subînţelege.

Noi nu avem cu cine să aplicăm sancțiuni, n-avem personal și lucrurile au ajuns în această stare. Am avut și un control al Gărzii de Mediu. În fiecare an aveam acțiuni, sau în fiecare lună avem acțiuni de curățenie în zona respectivă, dar sigur fără sancțiuni drastice la adresa celor care poluează, pentru că există un principiu, poluatorul plătește, n-o să putem face și ne îmbătam cu apă rece”. a declarat Ovidiu Bălan pentru Digi24.

Foto: captură Digi24

Imaginile prezentate în acest material au fost realizate în decembrie 2019, atunci când Poliţia Locală funcţiona sub comanda Primăriei, însă, se pare că aceasta nu a constituit atunci un instrument de oprire a fenomenului.

Scris de radio color

Rating

Postari anterioare

Actualitate

ATENŢIE ŞOFERI! Semnalele de la Halta Geoagiu NU funcţionează. Răspunsul CFR

Pericol la calea ferată Semnalele luminoase și acustice de la trecerea de cale ferată Halta Geoagiu nu funcționează de joi, 11 martie 2021.  Reprezentanții Căilor Ferate Române anunță că această situație se va remedia abia spre sfârșitul săptămânii viitoare, mai exact până la data de 21 martie. Aceștia le recomandă șoferilor, până la remedierea situației, să fie foarte atenți în momentul când vor să traverseze calea ferată. Reprezenanții CFR anunță că […]

todaymartie 13, 2021 1760 2

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%