Municipiul Deva își schimbă, de la zi la zi, înfățișarea. O administrație în beneficiul cetățenilor, pusă în practică de primarul Florin Nicolae Oancea, este cea care a declanșat acest resort al schimbării de care municipiul reședință de județ se bucură acum. Valoarea totală a proiectelor pe fonduri europene depășește 70 de milioane de euro
Sunt mai multe șantiere investiționale deschise, care avansează în ritm alert, semn că se lucrează, iar acest lucru duce tocmai la creșterea gradului de confort al populației, în slujba căreia primarul Florin Oancea și-a pus întreaga activitate edilitară.
De exemplu, peste 500 de mii de euro sunt investiți, de la bugetul local, în cartierul ,,Deva Nouă”, unde se derulează un proiect de alimentare cu apă și canalizare pe prelungire zona Zăvoi către Archia. Rețeaua de distribuție a apei potabile care se va executa cu conductă din polietilenă de înaltă densitate PN 10 bari are o lungime de 2744 de metri, sunt prevăzute 180 de cămine de branșament, 15 cămine de vană și 15 hidranți de incendiu.
Rețeaua de canalizare se extinde pe o lungime de 2476 de metri. Vor fi 3 stații de pompare ape menajere cu racorduri electrice aferente, conducte de refulare în lungime de 1226 de metri, 180 de cămine de racord și 85 de cămine de vizitare.
Rețeaua de canalizare este din conductă de polietilenă corugată.
Se vor colecta apele menajere uzate de la locuințele individuale și vor fi direcționate spre canalizarea existentă pe strada Archia. În plus, în primăvara anului viitor se va turna turna covor asfaltic pe fiecare dintre străzile din acest cartier.
*Centrul istoric își schimbă înfățișarea
Poate cel mai amplu și mai vizibil proiect care se derulează acum în municipiul reședință de județ este cel privind reabilitarea totală a centrului istoric. Autoritățile locale spun că transformarea va fi completă, investiția de 4,5 milioane de euro fiind derulată cu fonduri europene. Aleile sunt pavate cu piatră naturală, zonele verzi vor beneficia de sistem de irigare, vor fi construite rigole pentru colectarea apelor pluviale şi un sistem de iluminat pietonal. Totodată, proiectul include un sistem inteligent de parcare.
*Investiții în dotarea cabinetelor școlare
Un alt proiect derulat de adminiistrația publică deveană vizează dotarea cabinetelor școlare. Astfel, Direcția de Asistență Socială Deva a semnat contractul pentru furnizarea de instrumentar medical, necesar bunei desfășurări a activității în cele trei cabinete medicale școlare care funcționează, începând din acest an școlar, în cadrul Colegiului Național „Decebal” (Corpul B, situat pe strada Oituz) și Liceului de Arte „Sigismund Toduță” (Corpurile A și C, situate pe strada Ciprian Porumbescu, respectiv strada Titu Maiorescu). Obiectul contractului îl constituie furnizarea a 26 de tipuri de instrumente medicale pentru cabinetele medicale școlare. Valoarea contractului este de 12.583 lei – fără TVA, respectiv 14.973,77 lei – cu TVA, fondurile fiind asigurate de la bugetul local.
În prezent, în școlile și grădinițele din municipiul Deva funcționează 20 de cabinete de medicină generală și dentară, în care elevii au acces, gratuit, la consultații și tratamente.
Sunt doar câteva exemple, dar proiectele investiționale aflate în derulare sunt mult mai multe.
„În Deva, valoarea totală a proiectelor pe fonduri europene depășește 70 de milioane de euro, iar schimbările pe care acestea le-au adus municipiului sunt tot mai vizibile, în special lucrările de restaurare a cetății și a centrului istoric. Proiectelor europene li se adaugă și alte investiții care fac ca Deva să beneficieze de proiecte de circa 100 de milioane de euro“, spune primarul Florin Oancea, citat de ziarul Adevărul.
Comentarii (0)