Actualitate

Amenzi usturătoare pentru munca la negru: 120.000 de lei suma aplicată săptămâna trecută

todayiunie 20, 2023 36

Background
share close

Amenzi de 120.000 de lei  aplicate în doar o săptămână de reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara. 27 de controale au scos la iveală munca la negru în domeniul construcțiilor, a 6 persoane care  prestau muncă nedeclarată. Pe lângă sancțiuni, angajatorii au fost obligați să intre în legalitate. Astfel de acțiuni au scopul de  de a identifica și a combate munca nedeclarată, de a identifica angajatorii care utilizează nelegal munca tinerilor și de a determina angajatorii să încheie contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL și de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază se află sediul firmei.

În perioada 08.06.2023 – 15.06.2023 Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a desfășurat campania națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor, cod CAEN 41, 42 și 43 prin acțiuni de control cu caracter inopinat, în urma obiectivelor specifice ale Inspecției Muncii stabilite atât prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2023.

Consecințele sociale și economice produse de munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, deoarece persoanele care prestează muncă nedeclarată sunt lipsite de protecție socială, ca urmare nu beneficiază de drepturile conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat sau la concediu medical, nu au dreptul la pensie sau la indemnizația de șomaj și nu au siguranța plății muncii.

Principalele obiective ale campaniei au fost de a identifica și a combate munca nedeclarată, de a identifica angajatorii care utilizează nelegal munca tinerilor și de a determina angajatorii să încheie contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL și de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază se află sediul firmei.

Ca urmare a neconformităților constatate în cadrul acestei acțiuni de control, s-au dispus măsuri obligatorii de intrare în legalitate și totodată s-au aplicat sancțiuni contravenționale corespunzătoare pentru abaterile săvârșite.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au efectuat un număr de 27 de controale, prin care s-au identificat un număr de 6 persoane care prestau muncă nedeclarată, pentru care s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 120.000 lei și s-au dispus 34 de măsuri cu privire la respectarea prevederilor Codului muncii.

Prin fiecare acțiune de control se urmărește creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniul construcțiilor și eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

Sursă: ITM Hunedoara

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Politică

Alex Dîlv- reprezentantul tineretului liberal la Congresul YEPP organizat în Braga, Portugalia

Tineretul Național Liberal  - Filiala Hunedoara a fost reprezentată la Congresul YEPP de președintele organizației TNL Deva, Alex Dîlv, care a participat la evenimentul internațional desfășurat în Braga, Portugalia, alături de președintele TNL România, Mara Mareș și încă 9 tineri liberali români. YEPP (Tineretul Popular European) este cea mai mare organizație politică de tineret din Europa, structură care cuprinde 64 de organizații de tineret din Europa, printre care și TNL. Alex […]

todayiunie 20, 2023 91

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%