Actualitate

Aniversare amară a muzeului orăştian. Poveste cu peripeţii la 69 de ani de la înfiinţare

todayaugust 23, 2021 746 5

Background
share close

Astăzi s-au împlinit 69 de ani de la înfiinţarea muzeului din Orăştie

În vara anului 1952 a fost inaugurat cu o amplă festivitate la data de 23 august Muzeul Raional Orăștie. Au trecut aproape şapte decenii de atunci, timp în care muzeul orăştian a fost vizitat de zeci de mii de oameni, a găzduit mii de exponate şi o mulţime de evenimente si expoziţii.

Fotografii de la inaugurarea muzeului – Orăştie, anul 1952

O istorie vie care sărbătoreşte astăzi un moment aniversar, umbrit însă de faptul că autorităţile locale şi judeţene nu par a avea un plan concret cu privire la viitorul acesteia şi lasă muzeul să trăiască sub suspiciunea că ar putea fi desfiinţat. Într-o adresă a Consiliului Județean Hunedoara nr. 9812/09.06.2021 care viza angajaţii muzeului din Orăştie, s-a folosit expresia „desfiinţarea Secţiei de Etnografie şi Artă Populară”. În urma acestei situaţii s-a creeat chiar o petiţie online „SOS Muzeul din Orăştie” care poate fi semnată aici

La 69 de ani de la înfiinţare Secţia muzeală de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie trece prin momente dificile. Patrimoniul acesteia se vrea a fi mutat şi depozitat într-o altă locaţie, fiind votat deja acest lucru în Consiliul Local Orăştie, deoarece clădirea în care muzeul funcţionează acum este într-o avansată stare de degradare. Motivul principal pentru care s-a ajuns în această situaţie este pentru că institutia finanţatoare a alocat în ultimii ani bani prea puţini pentru reparaţii, sau chiar deloc. Clădirea are nevoie urgentă de o reparaţie la tavan şi încăpere.

Bani ar fi, dar depinde pentru cine

Ne amintim probabil episodul în care biroul administratorului public al Consiliului Judeţean Hunedoara, Costel Avram, s-a prăbuşit după ce două grinzi de susţinere a clădirii au cedat. Imediat după incident au început reparaţiile. Un caz similar s-a întâmplat şi la muzeul din Orăştie, însă de această dată în loc să înceapă reparaţiile, se vrea mutarea patrimoniului şi detaşarea angajaţilor în alte locuri. Mai multe despre incidentul menţionat poţi citi aici

Cu toate acestea colectivul din cadrul muzeului orăştian este optimist şi marchează acest moment festiv aşa cum se cuvine. Aceştia au transmis un mesaj cu ocazia acestei aniversări şi chiar au sărbărtorit cu un tort în incinta muzeului (foto)

Mesajul transmis la ceas aniversar de colectivul muzeului

Aniversarea muzeului din Orăștie

În vara anului 1952 a fost inaugurat cu o amplă festivitate la data de 23 august Muzeul Raional Orăștie. Organizarea acestei instituții muzeale s-a datorat în primul rând unui colectiv voluntar format din: magistrat dr. Todea V. Ioan, avocat Gelu Emil, profesor de istorie Rodean Ioachim și Ivănescu Aurel, sprijiniți de alți 27 de colaboratori apropiați. În aceea epocă Orăștia ocupa o funcție administrativă importantă fiind centrul Raionului Orăștie din Regiunea Hunedoara. Tocmai de aceea existența unui muzeu se făcea necesară pentru a complecta șirul instituțiilor culturale și a valorifica expozițional patrimoniul istoric și etnografic. Alături de oficialitățile epocii au participat și semnat în registrul vizitatorilor muzeului un număr de 296 persoane, iar cea dintâi consemnare datată în preziua inaugurării i-a aparținut  profesorului universitar Constantin Daicoviciu care scria: ”Început foarte bun! Felicitări!”

Patrimoniul Muzeului Raional Orăștie s-a constituit din colecțiile a 18 donatori respectiv: Muzeul Regional Deva, Combinatul Minier Brad, Școala Chimică Orăștie, Școala Elementară de băieți Orăștie, Școala Elementară maghiară din Orăștie, Sfatul Popular Geoagiu, Albu Ioan, Amlacher Albert, Bura Ilie, Dumitrașcu Nicolae, Dumitru I. Dumitru, Fințescu Nicolae și soția Marta, Graicu Constantin, Gelu Emil, Glodeanu Teodor, Luncan Stănilă, Todea A. Emil, dr. Todea V. Ioan.

Vocația culturală și gestul patriotic de acum 69 de ani prin care muzeul orăștian a fost înființat este un prilej de aducere aminte și recunoștință față de o generație de înaintași care și-au sacrificat timpul, energia și resursele materiale pentru a pune piatra de temelie a unei instituții care vreme de șapte decenii a păstrat, a îmbogățit și valorificat tradițiile istorice, etnografice și culturale ale comunității orăștiene devenind un punct de reper educativ pentru locuitorii zonei și țării.

Cinste înaintașilor noștri și memoriei lor binecuvântate!

Colectivul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie

Audio preluat din cadrul ştirilor Radio Color, arheolog, doctor în istorie Mihai Căstăian – şeful Secţiei de Etnografie şi Artă Populară Orăştie.

  • cover play_arrow

    Aniversare amară a muzeului orăştian. Poveste cu peripeţii la 69 de ani de la înfiinţare radio color

Documente de la inaugurarea muzeului din anul 1952

Începând cu anul 1991 muzeul orăștian trece în subordinea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, ca secție a acestuia. Patrimoniul muzeului se va îmbogăți considerabil atât prin achiziții cât și prin donații de bunuri cu caracter preponderent etnografic, astfel încât în prezent colecția etnografică, cea de istorie și arheologie, cea numismatică, şi de icoane însumează cca. 8000 de bunuri culturale între care există câteva zeci de piese clasate în categoria TEZAUR şi în categoria FOND, la care se adaugă o bibliotecă documentară cu 5000 de cărţi şi periodice.

Scris de radio color

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Wild Angels şi Gabriel Petric, concert acoustic la Terasa Curtea Leilor din Orăştie

Vineri seara, vibraţii rock la Orăştie Orăştienii sunt invitaţi vineri seara la o porţie de muzică bună. Evenimentul Acoustic Live/Rock and Roll Party îi are ca protagonişti principali pe doi membri ai trupei Wild Angels, Laurenţiu Mihaiu si Rareş Timariu, ambii din Orăştie, dar şi pe profesorul Gabriel Petric. Evenimentul se va desfăşura la terasa restaurantului Curtea Leilor din localitate şi este programat vineri, 20 august, începând cu ora 19:30. […]

todayaugust 19, 2021 744 1

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%