Urmând trendul descendent înregistrat la nivel național, anul acesta doar puțin peste 300 de fermieri hunedoreni și aproape 8100 de parcele de teren au intrat în eșantionul de control al Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, tendință impusă de scăderea gradului de risc al activității fermierilor, se arată într-un mesaj transmis de directorul APIA, Călin Petru Marian.
Acesta a mai explicat că: ”faţă de 504 fermieri cuprinși în control în anul 2023, pentru anul în curs eşantionul este de 313 de fermieri. Cât priveşte parcelele incluse în eşantion, pentru anul 2023 au fost 10.607, iar pentru anul 2024, numărul este de 8.080. Vorbim așadar de o reducere a acestui eșantion de peste 20%. Desigur, toţi solicitanţii formelor de sprijin financiar derulate prin APIA, sunt incluşi în aşa numitul program de monitoring, iar fermierilor care refuză controlul li se respinge plata la cerere”, a declarat Călin Petru Marian, directorul APIA Hunedoara.
Recent, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a extras eșantionul de control pentru Campania 2024, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și condiționalității din cererea de plată. Eșantionul de control extras din baza de date APIA conține un număr total de 13.160 fermieri și o suprafață totală controlată de 795.003,69 ha, pentru care se vor verifica respectarea normelor de condiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează: pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul vegetal – 7.912 fermieri; pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul zootehnic –5.356 fermieri; pentru controlul pe teren privind condiționalitatea – 1.314 fermieri.
Controalele sunt esențiale pentru a asigura că fermierii respectă toate normele și cerințele necesare pentru a beneficia de plățile și ajutoarele disponibile. În conformitate cu Procedura operațională de control clasic pe teren aplicabilă în Campania 2024, APIA are obligația ca până la data de 11 octombrie 2024 să efectueze controlul la fața locului pentru cererile de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent al unor obligații/cerințe specifice se va efectua, după caz, în iarna sau primăvara anului următor.
Cosmina Prața
Comentarii (0)