Actualitate

Aproximativ 10 milioane de țigarețe au fost confiscate. DIICOT și Poliția Română au „spart” un grup infracțional organizat

todayseptembrie 21, 2023 153

Background
share close

Percheziții în țară și în județ, într-un dosar privind contrabanda cu țigarete. În această dimineață,10 milioane de țigarete au fost confiscate de Poliția Română și DIICOT. 33 de mandate de percheziție domiciliară au fost puse in aplicare în județele Suceava, Hunedoara, Maramureș, Teleorman, Dolj și Timiș, împotriva unui grup infracțional organizat de contrabandă, contrabandă asimilată și spălare a banilor. Grupul era format din cetățeni români, ucranieni și moldoveni cu o activitate descoperită la finele anului 2022. Cercetările au arătat aceștia se ocupau in mod organizat de introducere în țară, comercializare și transport a unor cantități importante de țigarete, atât pe teritoriul României, cât și pe cel al Uniunii Europene. Țigaretele ar fi fost introduse în România prin puncte de trecere a frontierei din județele Suceava și Tulcea, fie cu titlu de import, sub paravanul altor mărfuri legal transportate, destinate unor societăţi din România, fie în regim de tranzit către ţări din afara spaţiului comunitar. Segmentul intern al grupului infracțional, format din cetățeni români, ar fi avut ca principale atribuții identificarea și punerea la dispoziție a unor spații necesare pentru transbordarea țigaretelor din automarfare și depozitarea lor temporară în condiții de maximă securitate, precum și identificarea unor clienți cu posibilități de distribuție semnificativă.

 

 

APROXIMATIV 10 MILIOANE DE ȚIGARETE, PROVENITE DIN CONTRABANDĂ, CONFISCATE DE POLIȚIA ROMÂNĂ ȘI D.I.I.C.O.T.

La data de 21 septembrie a.c., polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Română, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, pun în aplicare 33 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Suceava, Hunedoara, Maramureș, Teleorman Dolj și Timiș, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, aderare la un grup infracțional organizat, contrabandă, contrabandă asimilată și spălare a banilor.

Din cercetări a reieșit că, la finele anului 2022, pe teritoriul României, s-ar fi constituit un grup de criminalitate organizată transfrontalieră, cu arie de acțiune și componență internațională, format din cetățeni ucraineni și români, specializat în activități de contrabandă și contrabandă asimilată, respectiv introducere în țară, comercializare și transport a unor cantități importante de produse accizabile (țigarete), atât pe teritoriul României, cât și pe cel al Uniunii Europene.

Țigaretele achiziţionate din Ucraina și Republica Moldova ar fi fost încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării (cetăţeni ucraineni), fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (bomboane, dulciuri etc.), iar, după introducerea în România, ar fi fost transportate către depozite intermediare (deținute de membrii grupării care s-ar fi ocupat de comercializarea țigaretelor), descărcate, reîncărcate în alte vehicule și transportate către alți clienți.

Țigaretele ar fi fost introduse în România prin puncte de trecere a frontierei din județele Suceava și Tulcea, fie cu titlu de import, sub paravanul altor mărfuri legal transportate, destinate unor societăţi din România, fie în regim de tranzit către ţări din afara spaţiului comunitar.

Segmentul intern al grupului infracțional, format din cetățeni români, ar fi avut ca principale atribuții identificarea și punerea la dispoziție a unor spații necesare pentru transbordarea țigaretelor din automarfare și depozitarea lor temporară în condiții de maximă securitate, precum și identificarea unor clienți cu posibilități de distribuție semnificativă.

În cursul investigațiilor, au fost realizate prinderi în flagrant delict și efectuate percheziții domiciliare, în urma cărora au fost confiscate aproximativ 10 milioane de țigarete provenite din contrabandă.

Audierile urmează să se desfășoare la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Acțiunea beneficiază de sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Iași, Bacău, Alba-Iulia, Timișoara, serviciilor de combatere a criminalității organizate Teleorman, Maramureș, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Dolj, Grupării Mobile de Jandarmi „Alexandru cel Bun” Bacău, precum și al Autorității Vamale Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliția Română și de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și prezumția de nevinovăție.

 

 

Cosmina Prața

 

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

DIICOT: fabrica de vise de la Iași demontată de procurori. Produceau aparate de vapat, jeleuri, prăjituri și drajeuri care erau consumate de copii

28 de persoane au fost reținute, ieri, într-o anchetă desfășurată de DIICOT, după realizarea a 121 de percheziții domiciliare în București și în 23 de județe ale țării, inclusiv Hunedoara. Procurorii DIICOT au demontat astfel fabrica de vise a unui grup infracțional cu sediul în Iași, al cărui obiect de activitate a fost importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În acest […]

todayseptembrie 20, 2023 211

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%