Opinie

Asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități din Geoagiu abandonați. Nu și-au primit banii luna aceasta

todaynoiembrie 16, 2023 381 2

Background
share close

 

 

Recent am primit o sesizare pe adresa redacției, prin care ni se aducea  la cunoștință că asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități de pe raza orașului Geoagiu nu și-au primit salariile din partea Primăriei conduse de primarul Vasile Cărăguț. Prin urmare, ne-am adresat telefonic, primarului pentru a afla punctul său de vedere legat de această temă.

Ceea ce am înțeles e că de la guvern, banii primiți acopereau necesarul de fonduri pentru anul 2023, doar până în luna iulie, iar pentru celelalte două luni, respectiv august și septembrie banii au fost virați din bugetul primăriei. Guvernul încă nu sărit înainte cu bani, iar în primăria Geoagiu, bântuie speranța că „vor veni cât mai repede, cei de la finanțe să aloce cotele de TVA sau de unde au mai făcut economii” asta ca să îl cităm pe primarul Cărăguț. Între timp au trecut 6 zile de când acești bani trebuiau să ajungă în conturile persoanelor îndreptățite să îi primească. În fața nevoilor firești și necesare, primăria așază neputincioasă pe „Sfântul Așteaptă”. 

Redăm mai jos, discuția telefonică purtată cu primarul Vasile Cărăguț.

Reporter: Bună ziua domnul primar! Cosmina Prața sunt. Am primit o sesizare și aș vrea să vorbesc cu dumneavoastră. E vorba de faptul că în 10 noiembrie, asistenții personali ai persoanelor cu handicap nu și-au primit salariile, nu și-au încasat banii. S-a întâmplat ceva? Nu aveți fonduri? Este o problemă în acest sens? 

Primarul: Din sumele alocate la începutul anului din buget am primit sume doar să putem acoperi până în luna iunie, maxim iulie. După aceea, două luni de zile am prins de la noi, din bugetul local, sumele pentru a le putea da persoanelor cu handicap. După care, așteptăm pentru a închide anul, să primim și sumele care mai avem nevoie pentru două luni de zile. Deocamdată nu am primit, când o să primim o să facem o rectificare de buget și o să le punem da și persoanelor cu handicap.

Reporter: Aveți cumva un termen în vizor, cam cât timp ar mai dura acest lucru până când banii vor ajunge la oameni? 

Primar: Sperăm că cât mai repede, cei de la finanțe să aloce cotele de TVA sau de unde au mai făcut economii, sau unde au alocat la începutul anului, mai mulți bani pentru persoanele cu handicap, să ne aloce și nouă celor care nu am primit de la început suma pentru tot anul să putem să închidem anul, exercițiul financiar. Deoarece din bugetul local am prins undeva la 350 de mii. Deci aproape pe două luni de zile am prins banii din bugetul local. Până la sfârșitul anului, dacă va fi o rectificare, vom primi înapoi, dar deocamdată noi nu mai avem din bugetul local resurse sau încasări din taxe, impozite, vânzări de terenuri suplimentare ca să putem prinde. Dacă, eu știu, până la sfârșitul lunii nu ne alocă cei de la finanțe, încercăm să vedem din veniturile care le avem noi, UAT Geoagiu, să le asigurăm și a treia lună, tot de la noi, finanțarea. 

Reporter: Și totuși ce vor face oamenii care așteaptă? Vorba aceea sunt persoane care au nevoie de bani!

Primar: Noi avem adrese către Finanțe, ar trebui să vă îndreptați și dvs., să îi întrebați și pe ei când o să aloce banii pentru UAT-urile care mai au nevoie pentru persoanele cu handicap. Am făcut adresele și așteptăm să primi banii. Dacă îi primim mâine, poimâine facem rectificare de buget, o să chem consiliul local. Dacă ne vin vineri, probabil luni. Așteptăm cu drag să primi sumele de care mai avem nevoie pentru a le da oamenilor. Deoarece au nevoie, știm în ce situație sunt. Pe trimestrele trecute, cotele au fost, vă spuneam, doar pentru până la sfârșitul lunii iulie. Pe două luni de zile am prins noi din bugetul local . 

Reporter: Cârcotașii ar mai spune dacă în aceste condiții primăria Geoagiu nu se află în situație de faliment?

Primar: Nici într-un caz! 

Reporter: Aveți certitudinea că veți putea găsi în cazul în care întârzie cei de la București, soluții astfel încât să se rezolve impasul?

Primar: Când am fost la reuniunea Asociației Orașelor, cei de la Ministerul Finanțelor și cei de la Ministerul Muncii, ne-au asigurat că până la finalul anului dacă avem noi, să punem de la noi și vom primi banii înapoi. Sperăm să îi și primim. În rest primăria Geoagiu nu are probleme de a intra în faliment, după cum spun cârcotașii sau cum le-ați spus dvs.

Rămâne întrebarea: dacă din vară știau că ultimele luni erau descoperite, de ce nu a fost prevăzută din bugetul local, suma integrală pentru restul anului, dacă tot există posibilitatea de a primi înapoi banii prin intermediul guvernului?  Să fie oare reală, îndoiala că la poarta primăriei Geoagiu bate falimentul?

 

 

 

Cosmina Prața

 

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Protest spontan în fața ITM Hunedoara. Angajații vor să tragă un semnal de alarmă

Inspectori de muncă din cadrul ITM Hunedoara au declanșat, miercuri, un protest spontan. Angajații s-au reunit în fața instituției, cu pancarte in brațe pe care se puteau citi nemulțumirile acestora. Protestatarii au motivat acțiunea lor ca fiind o modalitate de a atrage atenția asupra problemelor cu care aceștia se confruntă. În comunicatul semnat de Sorin Istrate, reprezentant al Sindicatului Național al Salariaților din Instituțiile Ministerului Muncii, apar ca cereri tratament […]

todaynoiembrie 15, 2023 88

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%