Actualitate

Barajul de la Mihăileni merge mai departe. Activiștii de mediu au pierdut!

todaynoiembrie 16, 2022 156

Background
share close

Tribunalul Cluj a respins cererea de chemare în judecată depusă de Asociația „Declic” prin care a solicitat oprirea lucrărilor și a funcționării Barajului de la Mihăileni din comuna Buceș, județul Hunedoara, a anunțat Prefectura Hunedoara. 

Printre cei chemați în judecată de către asociație s-au aflat „Administrația Națională Apele Române” și „Administrația Bazinală de Apă Crișuri”, iar stadiul procesual este ”pe fond”.

Soluția pe scurt a completului de judecată este: „Admite excepția inadmisibilității și, pe cale de consecință, respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta „Asociația Declic” în contradictoriu cu pârâții.”

Lucrările la barajul de la Mihăileni au început în anul 1987, iar în luna martie a acestui an s-a recepționat corpul barajului, în prezența ministrului Mediului, Tánczos Barna

Pe lângă asigurarea necesarului de apă, prin acumularea Mihăileni se va putea produce energie electrică de 1,2 GW/an și se vor atenua în mod semnificativ viiturile din lunca Crişului Alb, pe sectorul Mihăileni – Vața. În cifre vorbind, Acumularea Mihăileni va proteja de inundații: 16845 de locuitori, 414 gospodării, 2000 ha teren agricol, 36 km drumuri și 45 km de cale ferată”, declara la acea vreme ministrul Mediului.

Valoarea totală a investiției este de 167,88 milioane lei și include: barajul cu descărcător central, evacuatorul de ape mari, regularizarea râului în aval de acumulare, drumul și sediul de exploatare, devierea drumului DN74 (Brad – Abrud) precum și strămutarea gospodăriilor aflate în cuveta lacului. Din valoarea totală a investiției, pentru corpul barajului a fost necesar un buget de 55 milioane lei. În perioada 2021-2022, pentru această investiție importantă din județul Hunedoara, s-au asigurat alocații de la bugetul de stat în valoare de 35 de milioane de lei. După recepția finală, Acumularea Mihăileni va intra în patrimoniul Administrației Bazinale de Apă Crișuri, mai explica sursa citată.

Numai că lucrarea în ansamblul ei nu a putut fi finalizată. Cei de la Declic au deschis mai multe acțiuni în instanță, reclamând lipsa autorizației de construire, proces pe care s-a pronunțat acum instanța.

Concret, pentru punerea în funcțiune a acumulării este necesară finalizarea următoarelor lucrări: deviere DN 74 Brad / Abrud; devierea linilor electrice și execuția liniei de rezervă pentru alimentarea barajului și a evacuatorului de ape mari; lucrări de apărare în zona caselor care rămân în apropierea lacului; drumuri de exploatare mal stâng; construcții și instalații pentru exploatare (sistemul de monitorizare hidro-meteorologic și sistemul de avertizare-alarmare a populației în caz de dezastre); strămutarea gospodăriilor din cuveta lacului.

Carmen COSMAN

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Accident mortal în Deva

O femeie și-a pierdut viața în această dimineață într-un cumplit accident de circulaţie, produs pe calea Zarandului din Deva "În urma accidentului de pe calea Zarandului din Deva, a rezultat o victimă de sex feminin,43 ani. Victima a fost prinsă sub tir, echipajele medicale sosite la fața locului constatând decesul. Pacienta prezenta leziuni incompatibile cu viața", a precizat dr. Călin Dumitrescu,  purtător de cuvânt al SAJ Hunedoara. Polițiștii spun că […]

todaynoiembrie 16, 2022 177

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%