Începând de azi până sâmbătă, 10 august, Orăștia găzduiește o campanie gratuită de sterilizare a câinilor și pisicilor de rasă comună, organizată prin intermediul Asociației NOMAD VET și a medicului Cornel Stoenescu. Implicată în acest proiect este și Simona Clenciu care în mod voluntar oferă sprijin ori de câte ori este nevoie animăluțelor abandonate. Locația aleasă este curtea Liceului Teoretic Aurel Vlaicu din Orăștie, instituție care este mereu deschisă la colaborări cu impact pozitiv pentru comunitate.
Cu această ocazie, pe lângă procesul de sterilizare, animăluțele sunt deparazitate extern și microcipate tot în mod gratuit, după cum impune legea de protecție a animalelor. În această primă zi, au fost tratate 25 de câini și pisici. Conform legii, toți proprietarii de animăluțe sunt obligați să recurgă la sterilizare pentru evitarea înmulțirii necontrolate a acestora și pentru reducerea abandonului care continuă să fie un fenomen îngrijorător în România.
Medicul veterinar, Cornel Stoenescu este sufletul acestei campanii care a lansat provocarea Simonei Clenciu de a se înfăptui acest proiect la Orăștie. Medicul este a patra oară prezent cu același scop, sterilizarea micilor necuvântătoare despre care spune că este singura cale eficientă de a evita abandonul și înmulțirea necontrolată a acestora.
Campania nu este o noutate, pentru municipiul Orăștie, până în prezent, în decursul anilor au fost sterilizate aproximativ 300 de câini și pisici. Anul acesta, alte 100 de animăluțe vor primi gratuit această operație de sterilizare, condiția de bază este ca micile necuvântătoare să fie de rasă comună. Animăluțele provin din Orăștie și Geoagiu, dar au fost acceptate înscrieri și din localitățile învecinate municipiului nostru.
Sâmbătă, proprietarii de câini și pisici care s-au înscris, sunt așteptați la Orăștie
În sprijinul celor care vor veni de la Geoagiu, viitorul primar al orașului, Ovidiu Vlad, a anunțat că problema transportului a fost rezolvată. Astfel cei care s-au înscris în campania de sterilizare vor avea la dispoziție o mașină pentru sâmbătă 10 august cu plecare din Geoagiu. La momentul anunțului, Ovidiu Vlad ne-a declarat că:
„Iubirea pentru animale vine la pachet cu o mare responsabilitate. Un aspect important al acestei responsabilități este controlul înmulțirii lor. Când acest proces scapă de sub control, nu doar animalele suferă, ci și noi, comunitatea noastră. Așadar, haideți să iubim animalele cu adevărat, asumându-ne responsabilitatea pentru binele lor.”
Sterilizarea câinilor și pisicilor de rasă comună, cu sau fără stăpân, este esențială pentru a preveni creșterea numărului de animale abandonate. Parteneri în acest proiect sunt și Radio Color și Casa TipRom.
Abandonul câinilor este o problemă serioasă și răspândită în multe țări, inclusiv în România.
Acest fenomen presupune părăsirea intenționată a animalelor de companie, de obicei pe stradă sau în locuri izolate, de către proprietarii care nu mai doresc sau nu mai pot să îi îngrijească. Consecințele abandonului sunt multiple și grave, afectând atât câinii, cât și comunitatea.
În schimb, sterilizarea animalelor de companie, inclusiv a câinilor și pisicilor, aduce numeroase beneficii atât pentru animale, cât și pentru proprietari și comunitate. Sterilizarea este cea mai eficientă metodă de a preveni reproducerea necontrolată, care contribuie la supraaglomerarea adăposturilor și la creșterea numărului de animale fără stăpân. Reducerea numărului de pui nedoriți ajută la scăderea ratelor de abandon și eutanasiere. Prin sterilizare se reduce riscul de apariție a anumitor boli și afecțiuni grave. Pentru femele, sterilizarea previne infecțiile uterine și reduce riscul de cancer mamar, mai ales dacă este realizată înainte de primul ciclu de călduri, iar pentru masculi, castrarea previne cancerul testicular și poate reduce riscul de hiperplazie prostatică benignă și de alte probleme legate de prostată.
Un alt avantaj al sterilizării îl constituie îmbunătățirea comportamentului, sunt evitate la femele, manifestările asociate cu ciclurile de călduri, cum ar fi agitația, urinatul frecvent și atragerea masculilor, iar castrarea poate reduce comportamentele agresive, luptele cu alți masculi, marcajul teritorial cu urină și tendința de a fugi de acasă în căutarea femelelor în călduri.
Sterilizarea face parte din responsabilitatea socială a proprietarilor de animale de a contribui la controlul populației de animale și de a preveni suferința inutilă a animalelor fără stăpân.
Și este o practică recomandată pentru toți proprietarii de animale de companie, având beneficii multiple pentru sănătatea și bunăstarea animalelor, precum și pentru societate în general.
Cosmina Prața
Comentarii (0)