„Cartea Exasperării mele. Cincisprezece ani de Cotidianul” a ajuns la Orăștie. Autorul ei, jurnalistul Cornel Nistorescu a fost azi prezent în mijlocul elevilor Liceului Vlaicu din orașul Paliei unde într-un cadru emoționant a împărtășit gândurile sale referitoare la cartea care tocmai a văzut lumina tiparului. Printre cei prezenți au fost și mulți prieteni ai jurnalistului, împreună găzduiți în Sala Festivă a Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” punct de reper în educația și formarea multor generații.
„Am venit să vorbim despre o carte care cuprinde istoria acestei țări. Ori jurnalistul asta face. Mai bine zis ziaristul (…) Cornel Nistorescu asta a făcut: a lăsat probe din viața sa în viața comunității, în viața noastră și probă pentru viitorul care va veni. Asta este cartea de astăzi. Cineva zicea că este o Descritiae Romanie, eu aș zice că este o a doua formă de punere a operelor lui Eminescu, a scrierilor politice ale lui Eminescu”, spunea gazetarul Dan Orghici în deschiderea prezentării volumului semnat de Cornel Nistorescu.
Cu un mesaj aparte adresat tinerilor prezenți la prezentarea cărții, reputatul jurnalist le-a vorbit atât despre carte, cât și despre traseul în viață și alegerea unei profesii:
„Cartea asta este despre România ultimilor 15 ani. E cartea cârtelilor și disperărilor mele că lucrurile se schimbă mai încet decât mi-aș fi dorit cu oameni care ar fi putut face mult mai multe decât au făcut (…)”
„Îmi pare rău că nu am spart geamul comitetului în comunism ca să fac zgomot, măcar să se audă, dar de unul singur n-aș fi schimbat nimic. Îmi pare rău. Știți de ce vă spun asta? Pentru că nu aveți dreptul să tăceți că o să vă pară rău dacă nu vă opuneți, dacă n-aveți o părere, dacă nu votați „împotrivă” sau „pentru” , treaba voastră, dacă nu vă uniți, dacă nu formați un grup ca să se formeze un grup care să se pronunțe și să se exprime. Aveți dreptul să spuneți „NU”, și nu de unul singur, pentru că dacă spuneți „Nu” de unul singur, nu contează. Sau de una singură. Contează când formați o echipă, când sunteți o colectivitate unită, contează atunci când aveți niște reguli, niște principii. Boala țării noastre, astăzi, este neîncrederea. Și cea mai importantă boală este individualismul, izolarea fiecăruia dintre noi în interesele lui, problemele lui, necazurile lui, speranțele lui. Absența unui spirit de comunitate, asta ne omoară. De acolo vine dezamăgirea”, e doar o parte a mesajului cu care și-a cuprins auditoriul, gazetarul Cornel Nistorescu.
Cărțile nu sunt dispozitive ale căror pagini să permită parcurgerea lor pe repede înainte, de genul „scroll”, cuvintele rămân mărturie scrise negru pe alb pentru oricine caută refugiu în cunoaștere. La fel și „Cartea Exasperării mele. Cincisprezece ani de Cotidianul” semnată în stilul propriu de Cornel Nistorescu pe care a scris-o pentru ca să nu zică cineva că nu a scris și nu a știut. Rămâne de citit pentru ca cititorul să nu zică „eu nu am știut”.
Galerie:
Cosmina Prața
Comentarii (0)