Comunitate

CAS Hunedoara: Sănătatea inimii tale în cifre: realitate și soluții

todaynoiembrie 1, 2023 3

Background
share close

Știați că, într-un interval de 3 ani, din 2020 în 2022, numărul de pacienți înscriși în Programul național de boli cardiovasculare a crescut cu mai bine de o treime, de la 23.018 la 32.445?

Cum putem combate această creștere? Prin prevenirea bolii și prin diagnosticarea la timp!

„Pentru a avea o inimă sănătoasă și mâine, astăzi trebuie să alegem prevenția. În lupta cu afecțiunile cardiovasculare, un stil de viață sănătos, renunțarea la factorii de risc sunt esențiale. Însă toate aceste lucruri pornesc de la o vizită la medicul de familie pentru o consultație de prevenție.

Prevenția afecțiunilor cardiovasculare este poate cea mai bună decizie și cea mai bună investiție pentru o viață echilibrată și sănătoasă.”, a declarat dr. Andrei Baciu, președinte al CNAS.

Pentru categoria de persoane peste 60 de ani, consultația de prevenție la medicul de familie pentru depistarea precoce a unor afecțiuni se acordă de două ori pe an. Această consultație include:

📌Evaluarea stilului de viață și a comportamentelor cu impact asupra sănătății, cu accent pe:

📍Nutriție sănătoasă și consiliere pentru o alimentație echilibrată.
📍Activitate fizică și combaterea obezității.
📍Controlul consumului de alcool și renunțarea la fumat.
📍Abordarea nevoilor psiho-sociale și menținerea sănătății orale.
📍Evaluarea consumului de substanțe interzise sau cu regim special.

📌Evaluarea riscului cardiovascular fatal, cu excepția anumitor categorii de pacienți, cum ar fi cei cu boli cardiovasculare diagnosticate anterior, diabet zaharat cu afectarea unui organ țintă, boală cronică de rinichi moderată sau severă, hipercolesterolemie familială sau colesterol total ridicat.

📌Evaluarea riscului oncologic, de boală cronică de rinichi, sănătății mintale, inclusiv depresia, riscului de osteoporoză, incontinență urinară, melanom malign și demență.

De asemenea, persoanele asigurate care suferă de afecțiuni cronice pot beneficia de investigații paraclinice pe baza biletului de trimitere emis în urma consultațiilor preventive. Aceste analize de laborator pot fi solicitate de medicul de familie, cu condiția ca acestea să nu le fi făcut deja în același an în care are loc consultația de prevenție.

Investigaţiile paraclinice recomandate pentru adultul cu vârsta de peste 60 de ani sunt:

📍Hemoleucogramă completă
📍VSH
📍Glicemie
📍Colesterol seric total
📍LDL colesterol
📍Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – eRFG
📍Examinare DXA
📍PSA la bărbaţi
📍TGO
📍TGP
📍Determinarea raportului albumină/creatinină urinară
senologie imagistică la femei
📍Examen Babes-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice
📍TSH şi FT4 la femei

Stiați că, în primul semestru al acestui an:

🔎 în Programul naţional de boli endocrine sunt incluși 4757 pacienți pentru care se asigură tratamentul osteoporozei şi al guşei prin tireomegalie datorată carenţei de iod şi proliferării maligne?
🔎 de Programul național de boli cardiovasculare beneficiază 17.762 de pacienți?

În trimestrul al III-lea, pentru grupa de vârstă peste 60 de ani, medicii de familie au oferit nu mai puțin de 8668 consultații de prevenție, din care peste 60% au fost acordate femeilor.

Cele mai multe în:
București -1667
Constanța – 724
Bihor – 680
Neamț – 658

Prioritatea noastră este să ne asigurăm că suntem conștienți de importanța prevenirii și a monitorizării sănătății noastre, astfel încât să putem să ne bucurăm de o viață lungă și sănătoasă.

 

 

Sursă: CAS Hunedoara

 

 

 

 

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Magazinele LIDL din județ amendate de inspectorii Protecției Consumatorilor

Inspectorii Protecției Consumatorilor pe regiunea Vest, care cuprinde județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, au efectuat în ultima săptămână, o seerie de acțiuni de control la 41 de magazine ce aparțin lanțului de supermarketuri Lidl. În urma acestor controale, au fost aplicate 65 de amenzi contravenționale în valoare de 1,2 milioane lei. La nivelul județului Hunedoara toate cele 8 magazine Lidl au fost verificate și fiecare dintre acestea a fost […]

todaynoiembrie 1, 2023 110

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%