Actualitate

Cine beneficiază de asigurare de sănătate, fără plata contribuției

todaymartie 22, 2023 167

Background
share close

Fiecare dintre noi are dreptul la sănătate, iar statul are obligația să ne asigure accesul la serviciile medicale, în caz de necesitate.

Cetățenii români cu domiciliul în țară, dar și cetățenii străini și apatrizii (persoanele care nu au cetățenia niciunui stat) care au obținut dreptul de ședere în România de la instituțiile abilitate și au făcut dovada plății contribuției la FNUASS sunt asigurați și, prin urmare, pot beneficia de serviciile medicale din pachetul de bază.

Există, însă, anumite categorii de persoane care sunt considerate asigurate, chiar dacă nu contribuie la fondul de sănătate. Printre aceștia se numără:

 1. Copiii până la vârsta de 18 ani; tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani, dacă sunt elevi sau absolvenți de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni; ucenicii sau studenții.
 2. Tinerii de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului și nu realizează venituri din muncă sau nu primesc ajutor social;
 3. Soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate.
 4. Următoarele categorii de persoane, dacă nu realizează alte venituri decât cele provenite din drepturile bănești:
 • românii persecutați politic în timpul regimului comunist, instaurat în 1945, cei deportați în străinătate sau luați prizonieri;
 • magistrații care au fost înlăturați din justiție pe criterii politice, în perioada 1945-1989;
 • românii persecutați pe criterii etnice în timpul regimurilor instaurate în România între 6 septembrie 1940 și 6 martie 1945;
 • veteranii de război, invalizii și văduvele de război;
 • cei care au urmat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii, în perioada 1950-1961;
 • eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției Române din decembrie 1989;
 • victimele revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987.
 1. Persoanele cu handicap care nu au venituri din muncă, pensie sau alte surse, cu excepția celor obținute în baza Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
 2. Pacienții care suferă de una din bolile incluse în programele naționale de sănătate (diabet zaharat, cancer, stări posttransplant etc.), dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse. Ei vor beneficia de servicii medicale gratuite până la vindecare.
 3. Femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe țară.

 

 

 

 

 

Sursă: CAS Hunedoara

 

 

 

 

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Tânăr violent: în loc să depășească , a preferat să dea cu pumnul

Incident deosebit de grav petrecut ieri, în cartierul  Peștișul Mare,  din Hunedoara, unde un bărbat de 28 de ani a bătut un alt bărbat în vârstă de 76 de ani. Motivul a fost unul incredibil și anume se deplasa cu mașina mult prea încet pe un drum public. Bărbatul de 76 de ani a fost transportat la Spitalul din Hunedoara, în urma loviturilor primite , iar tânărul de 28 de […]

todaymartie 22, 2023 1037 1

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%