Chiar dacă la nivel declarativ spunem că abia așteptăm Crăciunul, există o legătură bine documentată între perioada sărbătorilor si nivelul crescut de stres. S-ar putea să te simți stresat, anxios și/sau deprimat in această perioadă, deoarece Crăciunul si Anul Nou pot da naștere la o avalanșă a mai multor factori de stres.
Volumul de muncă festiv
Deși este plăcut să te gândești la toate aspectele plăcute ale Crăciunului, ele nu doar “se întâmplă” sau apar din senin pentru ca ți-ai dorit destul de mult ( în ciuda a ceea ce multe filme de Crăciun ar sugera). Cineva trebuie să facă treaba pentru a pune totul laolaltă. În mod tradițional acea persoana este mama sau o femeia care se ocupă de gospodărie, dar oricine poate ajunge să suporte greul riscă cu siguranță un stres mai mare. Volumul de muncă sunt în mod clar legate, dar doar pentru că este Crăciunul nu înseamnă că cerințele obișnuite de menținere a gospodăriei dispar. În orice caz, din cauza închiderii locurilor de muncă și a școlilor, aceste cereri cresc. Și pe lângă acestea sunt o serie de alte îndatoriri (decorare, cumpărare de alimente și cadouri etc), multe dintre ele destul de costisitoare într-un moment în care banii sunt din ce în ce mai strânși.
Așteptări mari
Imaginea tradițională a Crăciunului este, să fim sinceri, incredibil de optimistă. Aproape fiecare portretizare arată o casă confortabilă, veselă, decorată cu gust, înconjurată de zăpadă curată, în care o familie fericită se adună pentru a împărtăși o cină mare gătită la perfecțiunea unei vederi poștale.
Din păcate, viața este prea complexă și dezordonată pentru a garanta vreodată portretizarea generală a unui Crăciun perfect. Și totuși, încă ne așteptăm. Tendința umană de a se aștepta la ce este mai bun este rezultatul unei părtiniri de optimism binecunoscute, ceva aparent inerent creierului nostru. Acest lucru, împreună cu eroarea de planificare (un fenomen înrudit în care subestimăm în mod repetat cât de mult timp și efort vor necesita sarcinile în ciuda experiențelor anterioare) ar face ca mulți oameni să se aștepte la un Crăciun distractiv, plăcut, relaxant și să sfârșească cu un unul dezordonat, haotic, stresant.
Ce pot face pentru a-mi gestiona stresul în timpul Crăciunului și Anului Nou?
Factorii de stres din mediu pot fi dificil de gestionat, deoarece o mare parte a stresului nu este sub controlul nostru. De exemplu, traficul aglomerat și centrele comerciale aglomerate merg mână în mână înainte de Crăciun, iar acest lucru nu poate fi evitat.
Cea mai bună modalitate de a gestiona stresul de mediu asociat sărbătorilor este depunând efort în planificare și managementul timpului. Cu cât ne planificăm mai mult activitățile, cum ar fi cumpărăturile de cadouri, cumpărăturile și evenimentele de sărbători, cu atât vor fi mai puțin stresante. Planificarea presupune, de asemenea, alocarea sarcinilor unor persoane diferite, pentru a împărți treburile.
Factorii de stres financiar pot fi gestionați prin stabilirea unui buget pentru toate activitățile, inclusiv cadouri, evenimente și sărbători. Dacă puteți, convingeți membrii familiei și prietenii să stabiliți o limită a costului cadourilor. Dacă găzduiești un eveniment, sugerează-le tuturor „să aducă o farfurie”.
Cum să gestionezi emoțiile declanșatoare?
Perioada de Crăciun și Anul Nou poate declanșa probleme emoționale pe termen lung asociate cu singurătatea, durerea și pierderea. Este important să fii conștient de propriile emoții declanșatoare și să ai câteva strategii pentru a le gestiona.
În calitate de consilier și psiholog profesionist vă recomand întotdeauna să vorbiți cu cineva despre stresul dvs. Puteți face acest lucru cu un membru al familiei de încredere, cu o varietate de prieteni sau cu un profesionist (dacă nu vă simțiți aproape de nimeni), ca parte a unui mod sănătos de a gestiona stresul.
Dacă nu aveți planuri, asigurați-vă că vă faceți ceva timp pentru a vă planifica activități care v-ar putea plăcea.
Pentru cei dintre voi care se confruntă cu durere din cauza pierderii unei persoane dragi, puteți încerca să vă gestionați durerea folosind câteva strategii.
Ați putea încerca să le onorați memoria continuând o tradiție de care persoana iubită s-a bucurat de Crăciun sau de Anul Nou. De exemplu, dacă persoanei iubite îi plăcea să gătească o anumită masă, atunci poți să gătești acea masă ca un memento pozitiv către relația ta cu ei.
Știm cu toții că în această perioada aglomerată suntem mult mai ușor irascibili și poate de multe ori în supermarket sau pe stradă tindem să ne enervăm pe ceilalți și știm că este menit să fie o perioadă de voie bună, relaxare și sărbătoare, dar pentru mulți, Crăciunul este stresant. Motivele sunt mai variate decât ați putea crede și este important să încercăm să fim mai toleranți și mai îngăduitori cu noi înșine și cu ceilalți.
Psiholog – Camelia Sălăjan
Comentarii (0)