Actualitate

Cutremurul povestit de ascultătorii noștri: „îmi mișca sticla în vitrină, s-a auzit ca un, vuiet”

todayfebruarie 13, 2023 1257 1

Background
share close

Astăzi, după amiaza a fost marcată de un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, produs la o adâncime de 15 km, urmat de 3 replici de 2,1 -2,8 și 3,4 pe scara Richter. Locul unde a fost constatat epicentrul acestor cutremure a fost în județul Gorj, însă el a fost resimțit în foarte multe localități din România, inclusiv în județul Hunedoara. Din primele informații puse la dispoziție de autorități, la nivelul județului Hunedoara, nu au fost înregistrate pagube materiale sau umane.

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență informează că în caz de cutremur, Ro-alert nu emite semnalul de alertă pe dispozitivele  mobile, anterior declanșării seismului. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate.

 

Iată care au fost câteva din mărturiile ascultătorilor noștri pe care le-am cules din comentariile lăsate pe pagina noastră de Facebook:

  • „La Petrila l-am simțit tare, A fost și un vuiet puternic.”
  • „La Hunedoara l-am simțit groaznic, Se mișca frigiderul și ușile la dulapuri și un zgomot ca un vuiet 😔”
  • „Acum ca unii ne rugam sau alții facem haz de necaz este in firea umana, dar cred ca este si mai important sa fim informati si pregatiti https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/”
  • „S-a simțit și în oraș, pe terasă. Eram 5 oameni, toți au zis că se simte, doar nu e cutremur ☹️☹️☹️
  • „Și noi l-am simțit….Doamne ferește-ne de rău”
  • „Doamne ai mila de noi, s-a simțit și la Gelmar, îmi mișca sticla în vitrină, s-a auzit ca un, vuiet 🥺🥺🥺”
  • „Tocmai am ieșit în holul casei să iau un pahar de apă moment în care un zgomot sinistru(ca și când trece un tren)și o vibrație a casei s-a desfășurat timp de 4-5 secunde.Mi-am dat imediat seama că e cutremur. Dumnzeu să ne ferească să nu fie replici noaptea asta.”

Acestea au fost doar câteva din mesajele scrise de ascultătorii noștri, în ceasurile care au urmat cutremurului.

De reținut sunt și informațiile oferite, într-un comunicat, de către inspectorul șef al ISU Hunedoara, Alin Nasta, și anume:

În urma cutremurului resimtit in judetul Hunedoara, membrii Comitetului Județean pentru situații de Urgență – Hunedoara sunt rugați sa revizuiască măsurile care se impun a fi luate in astfel de situatii, conform Conceptiei Nationale de Raspuns Post Seism.
ISU Hunedoara a întreprins următoarele masuri
-s-a activat Grupa Operativa a ISU Hunedoara sub comanda inspectorului șef
– s-a prealertat întreg personalul din cadrul structurii operative a ISU Hunedoara
– s-au efectuat recunoașteri preliminarii in teren, in orașe si municipii, zone sensibile, in vederea identificării posibilelor pagube sau efecte negative ale miscării seismice
-s-a luat legătura cu CLSU si primari pt asigurarea unui climat de ordine publica, evitarea aglomerărilor și defluirea persoanelor aflate in strada in urma panicii create
– S-a luat legătura cu operatorii responsabili de buna functionare a utilităților publice.

Pe această cale sunt rugați toti factorii de decizie să fie mobilizați pentru a fi în măsură să treacă în cel mai scurt timp la punerea în aplicare a planurilor de intervenție în cazul unei replici a cutremurului sau la apariția unor evenimente grave cauzate de cutremur.
Măsurile de prevenire pot fi vizualizate pe platforma fiipregatit.ro sau pe pagina de Facebook a ISU Hunedoara.

Până la această oră, în urma recunoașterilor, nu s-au semnalat pagube, victime sau avarii tehnologice .
În continuare, echipajele ISU Hunedoara se află în misiune pentru monitorizarea situației în teren”, conchide inspectorul șef al ISU Hunedoara, Alin Nasta

 

 

 

Cosmina PRAȚA

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Ce conține un kit de supraviețuire în caz de cutremur?

Pregatiți-va un kit de supraviețuire, pe care să îl aveți la îndemână în caz de cutremur. Un astfel de kit de supravieţuire ne poate salva viaţa. Şi nu uitaţi, dacă vă prinde seismul în casă încercaţi, pe cât posibil, să vă păstraţi calmul. Kitul trebuie să conțină: Pentru HRANĂ ȘI HIDRATARE  Apa  2 l  Batoane cu  vitamine, proteine și minerale astfel încât să va asigure energia necesară într-o situație de […]

todayfebruarie 13, 2023 1859 2

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%