Actualitate

De Lăsata Secului -șezătoare liberală la Sulighete

todaynoiembrie 12, 2022 417 2

Background
share close

 

La invitația Organizației de Femei Liberale din Soimuș, condusă de Ana Luca, mai multe doamne au fost oaspeți ai Căminului Cultural din Sulighete. Precedând momentului de Lăsare a Secului, gazdele au lansat invitația de a participa la o șezătoare. Scopul este de aducere aminte, de a împleti tradiția și trecutul cu prezentul de azi, pentru a nu se pierde ceea ce avem mai frumos și unic în lume.

 

Au răspuns afirmativ invitației deputatul Partidului Național Liberal, Vetuța Stănescu, Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, președintele Organizației Femeilor Liberale filiala Hunedoara, Maria Czane, primarul comunei Șoimuș, Mihai Irimie și viceprimarul comunei Șoimuș, Lugojan Dorin.

 

A fost un moment de aducere aminte, de împărtășit ceea ce am moștenit mai frumos. 

Printre doamnele îmbrăcate în straie, am întâlnit și o mână de bunici desprinse din poveștile pe care fiecare le-am trăit, harnice care cu o dexteritate nemaipomenită torceau sau împleteau  ciorapi de lână. Pârva Eugenia, Vasile Florica, Vasiu Cornelia și Lucaci Cornelia au fost deliciul acțiunii din Sulighete. 

 

Gazda serii, Ana Luca ne-a mărturisit că:

E prima data când ne întâlnim în așa număr mare din toate colturile județului, fiecare cu povestea proprie legat de copilărie, de vremea poveștilor și a bunicilor. În fiecare set din comuna vom organiza șezători pe lângă alte acțiuni pe care Organizația de Femei Liberale și-a propus pentru perioada următoare.”

Prefectul judetului Hunedoara, Călin Petru Marian a venit în mijlocul femeilor adunate la șezătoare și întrebat ce amintiri îi stârnește o astfel de întâlnire ne-a răspuns: ” șezătoarea îmi aduce aminte de copilărie, de bunica mea, de satul în care m-am născut, de zona Bradului, de Țebea, de tot ce înseamnă munții Apuseni, de prietenii din copilărie cu care mergeam la șezători și cu care mâncam plăcinte. Cel mai important aspect e lucrul în comun pentru comunitate și care creează legături între oameni. Trebuie să revinem la astfel de obiceiuri  și tradiții pe care să le transmitem mai departe copiilor noștri, să înțeleagă că veșnicia s-a născut la sat. Tradițiile sunt temelia unei societăți fie ea și una modernă.”

 

Mereu prezentă în teritoriu pe care îl reprezintă în parlamentul României, deputatul Partidului Național Liberal, Vetuța Stănescu n-a ezitat și ne-a arătat că e dibace în tainele acelor . Tricotând ne-a spus:

Revenirea la obiceiuri ne ține conectați și nu ne lasă să uităm tradițiile cu care am crescut și de la care ne-am luat puterea și vitalitatea de a merge mai departe.”

 

Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, născut la sat și întors în lumea satului, pune preț pe tot ce e tradițional si ne-a spus următoarele:

Mă bucur că acțiunea a avut ca obiect reîntoarcerea la tradiții. Șezătoarea era o acțiune importantă pentru socializare, prin care oamenii își învățau povețele unii de la alții, unde se cunoșteau tinerii, se leagau prietenii și destine. Eu am fost și voi un susținător al tradiției pentru că cei care nu-și cunosc trecutul, nu au cum să-și prețuiască viitorul. Mă bucur că această acțiune am desfășurat-o în satul Sulighete un sat plin de tradiții și obiceiuri frumoase.

O seară de comuniune, o acțiune de repetat și cu siguranță vor continua astfel de activități în cochetul sat Sulighete, parte din comuna Șoimuș.

 

 

 

Cosmina PRAȚA

 

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Singidava Fashion Days- primul festival al modei la Cugir cu invitați din țară și străinătate

Două zile va fi sărbătoarea modei la Cugir, Singidava Fashion Days este un eveniment la prima ediție și promite să întindă o mână de ajutor în folosul celuilalt. Astăzi și mâine, la Casa Cugireană din localitate se reunesc creatori de modă din țară și străinatate, pentru a-și da mâna prin creație în sprijinul copiilor din orașul de la poalele Drăganei. Două zile, 12 si 13 noiembrie, într-un maraton al modei […]

todaynoiembrie 12, 2022 151 1

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%