Actualitate

Deputat Vetuța Stănescu: Mintia va asigura independența energetică a țării

todaydecembrie 28, 2022 95

Background
share close

Un nou început, în cazul termocentralei de la Mintia pentru care ieri s-a efectuat plata a 80 de milioane de euro. Tot ieri, în fața unui notar a fost semnat și actul care prevede vânzarea activelor termocentralei Mintia către Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, ca urmare a licitaţiei publice organizată în data de 26 august 2022.

Expert Insolvenţă SRL, în calitate de administrator judiciar al Complexului Energetic Hunedoara SA, anunţa în luna august, vânzarea prin licitaţie publică a Termocentralei Mintia deţinută de Complexul Energetic Hunedoara SA către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie care deţine capacităţi de peste 8.500 MW. Tranzacţia a fost în valoare de aproximativ 91 de milioane de euro, exclusiv TVA și se menționa la acel moment că tranzacția este una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc şi totodată una dintre cele mai mari tranzacţii din insolvenţă din ultimii ani din România.

Ce reprezintă această tranzacție pentru România, în plină criză a energiei la nivel mondial, ne explică într-o scurtă declarație, deputatul PNL, Vetuța Stănescu.

 

 

Guvernul a reușit să vândă termocentrala Mintia pentru o sumă importantă de 91,2 milioane de euro, care reprezintă 100% din valoarea de piață a acestei unități. 

Se poate vorbi despre o tranzacție de succes în condițiile în care termocentrala Mintia se afla în procedură de insolvență, iar noul proprietar s-a angajat investească în retehnologizare peste 1 miliard de euro până in 2026. 

Până la privatizare, termocentrala Mintia era o gaură neagră, care producea pierderi și acumula datorii. Toate încercările fostelor guvernări de relansare a termocentralei au fost un eșec, indiferent de unghiul de abordare (restructurarea activității, reorganizarea judiciară, ștergerea datoriilor, ajutor de stat alocat defectuos, încercări nereușite de retehnologizare). 

Soluția cu care a venit guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă, pentru transformarea termocentralei dintr-o gaură neagră a bugetului de stat, plină de datorii și poluantă într-un punct de producție modern, profitabil și nepoluant a fost vânzarea către o companie serioasă, cu experiență și cu capacitatea de a investi. Proprietarul este Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, originar din Irak, care și-a mutat sediul central în Iordania. Este un mare grup de companii, cu experiență în toate subdomeniile energiei, cu precădere în relansarea și retehnologizarea unor centrale vechi. 

Din punct de vedere juridic, termocentrala Mintia nu a mai deținut acordul de mediu, iar România a intrat în procedură de infringement pentru situația acestei termocentrale, alături de cea de la Govora. Chiar dacă activitatea termocentralei a fost închisă în aprilie 2021, România este parte dintr-un proces aflat pe rol la Curtea Europeană de Justiție.

Tranzacția pe care a realizat-o statul se înscrie în efortul Guvernului condus de PNL de a asigura independența energetică a țării.” 

Noul proprietar va fi nevoit să respecte obiectivul de retehnologizare impus în contract pentru 2026 și să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1290 MWH, din care minimum 800 MWH în bază de gaz și energie regenerabilă.

 

 

 

Cosmina PRAȚA

 

 

 

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Deputatul Vetuța Stănescu: 2022 un an al succesului pentru județul Hunedoara

Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” asumat la nivelul Guvernului României, destinat modernizării și dezvoltării comunităților locale și asigurării creșterii standardului de viață, în județul Hunedoara vor fi finanțate 157 de obiective de investiții, în valoare de peste 1 miliard de lei (223,3 milioane euro) pentru dezvoltarea comunităților locale. 2022 a fost un an în care județul Hunedoara a fost de multe ori nominalizat ca fiind cuprins în proiectele de […]

todaydecembrie 28, 2022 27

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%