Actualitate

Deputatul PNL, Vetuța Stănescu anunță pentru județul Hunedoara aprobarea de noi proiecte PNRR bazate pe eficiență energetică și energie verde

todaynoiembrie 2, 2022 32

Background
share close

Județul Hunedoara  primește susținere financiară pentru noi proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Deputatul Partidului Național Liberal, Vetuța Stănescu a anunțat că pentru 74 obiective de investiții din județul Hunedoara, Ministerul Dezvoltării a alocat suma de 171.501.883,81 lei, iar investițiile vizează realizarea de sisteme inteligente de management local, piste pentru biciclete, achiziționarea de mijloace de transport electrice și stații de reîncărcare pentru autovehicule electrice, precum și a documentațiilor de amenajarea teritoriului și planificare urbană.

Am invitat Deputatul Partidului Național Liberal, Vetuța Stănescu să ne explice mecanismul prin care acești bani vor ajunge în bugetul primăriilor și dumneaei ne-a răspuns următoarele: „Acestea sunt două categorii de proiecte și anume : valul renovării și programul de dezvoltare  locală care vizează o serie de investiții, și anume sisteme inteligente de management local, piste pentru biciclete, eficiență energetică pentru diverse clădiri, achiziționarea de mijloace de transport electrice, stații de încărcare. Deci totul se bazează pe eficiență energetică și pe energie verde. Primăriile nu au primit acești bani, primăriile au depus aceste categorii de  proiecte și în momentul în care încep să solicite bani, este momentul în care ele încep să implementeze proiectele acestea.”

Deputatul Vetuța Stănescu a subliniat mai apoi că prin semnarea acestui contract de angajament legal cu Ministerul Dezvoltării, „este o garanție că aceste sume vor intra în bugetul primăriei.” La semnarea acestui contract de angajament legal primăria urmează să facă licitația, sistem prin care este mai apoi aleasă o firmă ce se va ocupa de realizarea proiectului, și care trebuie să respecte criteriile caietului de sarcini.

„Din momentul în care se dă ordinul de începere a lucrărilor și încep să emită facturi privind realizarea obiectivului, primăria are obligația de a depune aceste solicitări de plată la Ministerul Dezvoltării, care plătește sumele și ulterior prin Ministerul Finanțelor, dobândește sumele întregi de la Comisia Europeană. Deci cam acesta este mecanismul care se derulează. Acești bani trebuie să respecte o anumită transparență și o anumită rigoare a ceea ce înseamnă realizarea documentelor, cât mai ales realizarea investițiilor asumate prin contractele pe care primăriile le semnează cu Ministerul Dezvoltării.”

 

 

 

 

 

Cosmina PRAȚA

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Sisteme inteligente de management urban și pistă de biciclete, la Orăștie

Primăria Municipiului Orăștie a anunțat că încă două proiecte au fost incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Aceste două proiecte sunt o pistă de biciclete  în valoare de 5.166.767 lei și sisteme inteligente de management urban, în valoare de 2.929.006. Edilul municipiului, Ovidiu Bălan a declarat că azi au fost aprobate aceste proiecte ale căror beneficiari vor fi direct cetățenii municipiului […]

todaynoiembrie 2, 2022 21

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%