Astăzi, Sala Mare de Ședințe a Consiliului Județean Hunedoara a găzduit reuniunea membrilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară sistem integrat de gestiune a deșeurilor din județul Hunedoara. Printre participanți s-au numărat și cei 28 de primari semnatari ai solicitării înaintate către ADI, cu privire la situația generată de necesitatea introducerii taxei de salubrizare.
Ședința de Urgență a avut pe ordinea de zi discuții și lămuriri referitoare la taxele negociate prin noul contract, modul de stabilire a taxei speciale și discrepanța dintre tarifele pe zonă practicate de Supercom desemnat ca operator în județul Hunedoara pe Valea Jiului și Zona 3 Centru. Tot pe ordinea de zi a intrat și contractul cu primăriile care sunt nevoite să accepte și să aprobe în ședințele de consiliu local pe raza fiecărei localități din Zona 3Centru.
Vă reamintim că de luni operator în cele 37 de localități ale zonei trei centru este Supercom. În cadrul ședinței au fost prezenți pe lângă membrii Asociației, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, Administratorul Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram și președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, Dan Stoian. Aceștia au explicat modul în care Supercom a ajuns să fie operator de deșeuri în această zonă și motivele care au condus spre această măsură.
Nerespectarea contractului prin plata redevenței și neasumarea întru-totul a contractului din partea Brai Cata, a condus spre rezilierea acestuia. În ședința AGA din 20 iulie 2022 s-au aprobat documentele de suport și documentația de atribuire a contractului de achiziții privind prestare servicii, pe o durată scurtă,12 luni, unui operator intermediar. Dan Stoian, președintele ADI a specificat că procedura de atribuire a fost de negociere competitivă, în două etape și a presupus publicarea ofertei pe SEAP care a atras un singur ofertant.
S-a menționat că regimul de plată către Supercom s-a convenit prin factură către primărie, care va recupera suma prin instituirea unei taxe ce va achitată ulterior de cetățean.
Până în ianuarie 2023 se dorește normalizarea situației, însă nedumerirea celor mai mulți primari e legată de creșterea prețului pe persoană care se anunță costisitoare pentru bugetul familiar sau bugetul operatorilor economici. La finalul ședinței am întrebat unii primari cu ce concluzie pleacă spre comunitățile pe care le reprezintă.
Primarul comunei Șoimuș, Mihai Irimie a declarat la final, următoarele:
” Am fost puși în fața faptului împlinit, adică au votat 14 primării această decizie, lucrurile au intrat pe făgaș normal, contractul este semnat cu Supercom, noi conform deciziei ADI va trebui să instituim taxă pe toate persoanele și fizice și juridice, conform deciziei luate de ADI. Din păcate, va trebui să fii foarte atenți cu următorul contract când se va face licitația cu operatul care va urma să vină. Contractul acesta este doar pe un an de zile. Eu sper că am tras un semnal de alarmă serios și că primarii vor fi foarte atenți la negocierea prețului cu următorul operator care va opera pe zonă 3.”
Primarul comunei Peștișu Mic, Daniel Dobruţchi ne-a declarat că:
„Noi va trebui să explicăm oamenilor cum stau lucrurile vis a vis de creșterea tarifelor la salubritate. Dacă în 2020, am avut un tarif de 4,63 lei, în 2022, până în acest moment, 6,91 cu TVA inclus, vom avea o creștere de preț semnificativă și această creștere de preț se va răsfrânge asupra populației. Sunt perfect de acord că nici un operator economic nu face muncă voluntară sau nu va veni să lucreze în pierdere, dar creșterile acestea, din punctul meu de vedere, nu se justifică. Sunt foarte mari și cred că trebuiau cântărite lucrurile mult mai bine. Eu sper din tot sufletul, situația să se reglementeze și la licitația care va avea loc pentru operarea pe Zona 3 Centru, să reglementăm inclusiv această situație legată de prețuri.”
Primarul comunei Cerbăl, Costa Mircea Claudiu s-a declarat „nemulțumit de ceea ce s-a întâmplat. Am fost puși în fața lucrului împlinit. Mie mi se pare că prețurile sunt duble față de ce plăteau cetățenii până astăzi și eu cred ar trebui regândite lucrurile pentru ca cetățenii să nu fie puși în situația de a plăti această dublă și un lucru dezamăgitor e faptul că noi, primarii va trebui acum să facem o treabă a unui agent economic. Eu cred că acest lucru va continua și peste un an, deoarece același lucru s-a spus și despre Brai Cata, că va fi doar pentru un an de zile, că totul va fi bine, dar după cum se vede am ajuns in această situație dezastruoasă. Acum nu se spune același lucru și eu, pur și simplu, nu mai cred că conducerea consiliului județean și conducerea ADI vor mai face lucruri bune pentru cetățenii județului.”
În încheierea ședinței, președintele Asociației De Dezvoltare Intercomunitară, Dan Stoian a răspuns mai multor întrebări către Radio Color. A venit cu un răspuns pentru clienții Brai Cata care au achitat în avans, că societatea respectivă a emis un comunicat prin care se pune la dispoziția clienților să returneze pe baza unei cereri, sumele deja plătite.
Dânsul a explicat că „Brai Cata a încălcat major contractul, în trei spețe, n-a plătit redevența la Consiliul Județean, n-a avut asigurări și garanții la contract, fiind încălcări majore. Si atunci s-a inițiat procedura de reziliere cu monitorizare de 90 de zile, hotărâri de Consiliu Local, hotărârea AGA, și apoi a urmat rezilierea.”
Deoarece în munca de documentare asupra acestui subiect nu am întâlnit publicate informații asupra licitației câștigate de Supercom, am solicitat să fie transparent și și să explice de ce a fost ales acest operator. Răspunsul lui Dan Stoian a fost: „procedura a început printr-o negociere competitivă pe SEAP. A stat 4 săptămâni de zile, pe SEAP, solicitarea ADI-ului. Solicitând să avem 3 participanți, a fost depusă o singură ofertă, cea a lui Supercom. Întrucât n-am atins pragul de 3, am anulat procedura, s-a trecut, pentru că eram în situație de urgență, la procedură de negociere, fără anunț în publicare și a luat cel care a depus oferta pe SEAP. Deci a fost o negociere transparentă pe SEAP.”
Deja pe străzile din județul Hunedoara pot fi văzute mașinile ce aparțin noului operator. Rând pe rând primăriile vor fi nevoite să accepte acest contract cu operatorul Supercom, inclusiv primarii care s-au arătat nemulțumiți de această soluție votată de doar 14 primari, membrii ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară. Ce prețuri vor plăti cetățenii rămâne de văzut , tarifele fiind stabilite având ca bază de pornire datele incluse în contractul semnat cu Supercom.
Cosmina PRAȚA
Comentarii (0)