Actualitate

DIICOT: fabrica de vise de la Iași demontată de procurori. Produceau aparate de vapat, jeleuri, prăjituri și drajeuri care erau consumate de copii

todayseptembrie 20, 2023 211

Background
share close

28 de persoane au fost reținute, ieri, într-o anchetă desfășurată de DIICOT, după realizarea a 121 de percheziții domiciliare în București și în 23 de județe ale țării, inclusiv Hunedoara. Procurorii DIICOT au demontat astfel fabrica de vise a unui grup infracțional cu sediul în Iași, al cărui obiect de activitate a fost importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În acest context grupul producea și comercializa dispozitive electronice de vapat şi produse de tip jeleuri, prăjituri și drajeuri cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigațiilor substanțe de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă.

Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip „Vape” care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv. O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului ( obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol) o substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite generic „etnobotanice”.

 

În urma investigațiilor au fost identificate un număr de 28 societăți care comercializează astfel de produse la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.
De asemenea, s-a stabilit  faptul că minorii au acces la aceste substanțe care le pun  în pericol viața, iar persoanele care vând astfel de  produse  deși cunosc efectele pe care le au substanțele din compoziția lor, le comercializează  fără nicio restricție inclusiv minorilor.


Urmează să fie aduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași 42 de persoane.
Acțiunea se desfășoară cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate București, Ploiești, Pitești, Timișoara, Cluj, Suceava, Bacău, Galați, Craiova, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Arad, Sibiu, Hunedoara, Botoșani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Brăila, Vrancea, Neamț, Buzău și beneficiază de sprijinul Jandarmeriei Române.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, Direcţia Operaţiuni Speciale  și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul IGPR.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Sursă: Direcția  de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

 

 

 

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Deputatul PNL Vetuţa Stănescu: sănătatea nu trebuie transformată în „trambulină pentru atacuri politice”

Deputatul PNL Vetuţa Stănescu a declarat, luni, că sănătatea nu trebuie transformată în "trambulină pentru atacuri politice" şi le-a solicitat deputaţilor să nu voteze moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila. "Ministerul Sănătăţii condus de Alexandru Rafila a gândit programe pentru oameni, pentru pacienţi, iar pacienţii nu au şi nu trebuie să aibă culoare politică. Sănătatea este un domeniu care ne interesează şi ne afectează pe toţi şi în niciun […]

todayseptembrie 20, 2023 51

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%