Actualitate

Documentarul „Pâinea noastră cea de toate zilele”, în regia lui Şerban Georgescu, intră în cinematografe începând cu 15 martie

todaymartie 5, 2024 40

Background
share close

Documentarul „Pâinea noastră cea de toate zilele”, în regia lui Şerban Georgescu, intră în cinematografe începând cu 15 martie.

Lansarea în cinema va fi însoţită şi de o suită de trei evenimente speciale, dezbateri pe tema antreprenoriatului social, la care vor participa nume importante din societatea civilă şi mediul privat. Primul astfel de eveniment va avea loc pe 16 martie.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, AGERPRES, pelicula dezvăluie provocările din culisele uneia dintre puţinele afaceri sociale din România care încă rezistă: brutăria MamaPan.

„‘Pâinea noastră cea de toate zilele’ este, la bază, o poveste despre supravieţuire – atât a unei mici afaceri sociale din România, cât şi a celor care lucrează acolo. Angajatele brutăriei MamaPan sunt femei fără posibilităţi materiale, aflate la baza piramidei sociale, femei care vor să lucreze, care se gândesc la asigurări medicale şi la pensie, femei care au refuzat statutul de ‘asistat social'”, se arată în descrierea peliculei.

Filmul urmăreşte povestea femeilor de la brutăria MamaPan, descoperind provocările cu care ele se confruntă, precum şi motivaţiile lor pentru a nu renunţa, deşi sistemul pare construit să le pună piedici, nu să le ajute, precizează sursa citată.

„Pâinea noastră cea de toate zilele” arată şi legăturile dintre păturile sociale şi cât de importantă este conştientizarea lor. Filmările s-au întins pe parcursul a peste trei ani, fiind perioada cea mai mare de producţie a unui documentar semnat de Şerban Georgescu.

„E un documentar foarte personal şi suntem norocoşi că femeile care sunt protagonistele lui ne-au permis să le descoperim, s-au deschis în faţa noastră, nişte bărbaţi, în condiţiile în care poveştile lor de viaţă au bărbaţii în rolurile agresorilor, anti-eroilor. A fost o relaţie de încredere care s-a construit în timp. La începutul filmărilor erau mult mai retrase şi discrete cu detaliile, dar cu fiecare zi petrecută împreună ne-au acordat privilegiul de a pătrunde în intimitatea şi realitatea poveştilor lor de viaţă. În vulnerabilitatea pe care ele şi-au asumat-o în faţa camerei stă forţa lor şi implicit a acestui documentar”, a spus regizorul.

„Pâinea noastră cea de toate zilele” a avut premiera internaţională în cadrul FIPADOC.

Producătorul executiv este Oana Muntean, în timp ce imaginea este semnată de Bogda Slăvescu, iar montajul poartă amprenta aceluiaşi Şerban Georgescu.

„Pâinea noastră cea de toate zilele” este o producţie Kolectiv, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

 

 

 

Sursă: AGERPRES

 

 

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Călin Petru Marian: „Masă sănătoasă” un program menit să ajute copiii să aibă acces la o alimentație sănătoasă, dar și să reducă abandonul și părăsirea timpurie a școlii.

Guvernul României a aprobat lista unităţilor şcolare din România unde se va asigura Programul Naţional „Masă sănătoasă”, acesta fiind o continuare a programului “Masă caldă”, un demers liberal inițiat în urmă cu mulți ani. În zona Orăștiei, sunt trei școli cuprinse în acest program Școala Gimnazială Dr Aurel Vlad din Orăștie, Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu și Școala Primară din Pricaz. În total, la nivelul județului sunt 26 […]

todaymartie 5, 2024 47

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%