Social

Drumețiile pot fi o adevărată tragedie! Cum pot fi ocolite viperele?

todaymai 23, 2023 64

Background
share close

Pentru toţi cei care iubesc drumeţiile, Direcția Județeană de Sănătate Hunedoara atrage atenția cu privire la prezenţa pe teritoriul judeţului Hunedoara, a viăerei comune care deţine  un puternic venin.  Excursioniştii trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalităţile de prevenire a atacului acestora şi care sunt primele măsuri de ajutor care trebuie luate în caz de muşcătură. Muşcăturile de vipera impun efectuarea de urgenţă a unui vaccin antiviperin. 

Iată câteva sfaturi de comportament în cazul întâlnirii cu vipera comună, pentru a evita muşcătura de viperă:

–      purtaţi bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată;

–     efectuaţi permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi;

–     nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt şerpi;

–     dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă, care nu vă permite verificarea suprafeţei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ, astfel şarpele va fugi din calea dumneavoastră.

Persoana muşcată de viperă poate muri în cinci ore,  deoarece veninul acesteia este o hemotoxină. Hemoglobina din sânge formează împreună cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare. Totuşi moartea cauzată de muşcatura unui şarpe veninos survine în cazuri rare, mai mult de jumătate din muşcăturile de viperă sunt “uscate” fără inoculare de venin. Efectele unei muşcături de şarpe veninos variază în funcţie de vârstă, condiţia fizică şi starea de sănătate a victimei. O muşcătură de şarpe poate să afecteze victima, dar şi pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, împiedicând luarea măsurilor necesare.

Primul pas, este transportarea victimei, în cel mai scurt timp la o unitate spitalicească pentru administrarea serului antiviperin.  Conform informării emise Direcția Județeană de Sănătate Publică, unităţile sanitare care au în stoc la serviciile de urgenţă ser antiviperin sunt: Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, Spitalul Municipal „Dr.Alexandru Simionescu” Hunedoara, Spitalul de Urgenţă Petroşani, , Spitalul Municipal Orăştie şi Spitalul Municipal Vulcan.

 

 

 

 

 

 

Cosmina PRAȚA

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Cutremur de 4,9 în județul Arad

Un cutremur de suprafață cu magnitudinea 4,9 pe scara Richter s-a produs luni seară, 22 mai, în județul Arad, a informat Institutul Național de Fizica Pământului (INFP). În majoritatea cartierelor arădene, oamenii s-au panicat și au ieșit din case. Adriana Chira  

todaymai 22, 2023 50

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%