Actualitate

Drumul lânii trece pe valea Geoagiului până la Zlatna

todaynoiembrie 4, 2022 246 1

Background
share close

 

Administrația Fondului Cultural Național aduce „Drumul lânii” în județul Hunedoara. Astăzi, 4 noiembrie  s-a lansat acest proiect cultural care cuprinde localitățile Almașu Mare, Balșa și Geoagiu, alături de Zlatna, din județul Alba.

Muzeul viu  „Drumul lânii” are ca obiectiv punerea în valoare a unor meșteșuguri vechi, dar pe cale de dispariție, legate de prelucrarea lânii. Primarul comunei Balșa ne-a spus punctul său de vedere referitor la importanța unui astfel proiect cultural:

„Aici s-a derulat cea mai mare parte a lânii pe partea asta a noastră. Știu de când era copil cum se prelucra, cum se prelua lâna. Cei mai mulți oameni au trăit din această activitate. Mama mea, alte femei aveau această activitate, duminica se organizau la vopsit la Almașu Mic. Era mașina de tors la Nădăștie, sâmbăta mergeau acolo. Părerea mea e că trebuie să ne îndreptăm atenția asupra acestui lucru care nu era industrial și toată casa era îmbrăcată, să nu lăsăm să piară vechile meșteșuguri.”

Evenimentul a debutat la ora 10:00, la Casa de Cultură din Zlatna, cu vernisarea colecției de picturi si deschiderea punctului expozițional ” Drumul lânii”. Apoi în timpul zilei diferitele puncte expoziționale au primit oaspeții interesați de turismul cultural și tradițional. Astfel începând de azi pot fi vizitate:  expozițiile cu obiecte tradiționale de prelucrare/valorificare a lânii, din Zlatna și Nădăștie, în Almașu Mare, turma de oi din Galbina, în comuna Balșa și gospodăria individuală cu utilaje de prelucrare a lânii din Geoagiu.

Prin aducere aminte, un astfel de proiect intenționează să păstreze viu interesul față de trecut și tradiție, părți importante din identitatea noastră națională.

 

 

Cosmina PRAȚA

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Pe Valea Jiului, acțiune de verificare în trafic a conducătorilor auto- sancțiuni în valoare de 10.205 lei

Ieri pe Valea Jiului, polițiștii subunităților de poliție din Vulcan, Lupeni și Uricani au derulat o acțiune de verificare în trafic a conducătorilor auto. Scopul campaniei a fost să vizeze gradul de disciplină rutieră ce pot preveni accidentele soldate cu victime. 54 de șoferi au fost verificați pe parcursul acțiunii, iar unde a fost cazul au aplicat sancțiuni contravenționale, în valoare de 10.205 lei și au fost retrase 6 certificate […]

todaynoiembrie 4, 2022 21

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%