Actualitate

Duminică, Guvernul a publicat Ordonanța de Urgenţă cu modificări pentru examenele claselor a VIII-a si A XII-a și pentru examenul de titularizare

todayiunie 12, 2023 44

Background
share close

Ordonanţa de urgenţă pentru instituirea unor măsuri privind buna funcţionare a sistemului de învăţământ, adoptată duminică de Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial.

 

Actul normativ prevede:

 

* În anul şcolar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează.

 

* La examenul naţional de Bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

 

* Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învăţământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei, fără inspecţie la clasă.

 

”În ceea ce priveşte schimbarea structurii probei în cadrul concursului de titularizare, respectiv renunţarea la inspecţia la clasă/la probele practice, precizăm că măsura este justificată de faptul că, în acest moment, mai mult de 60% dintre inspecţiile sau probele practice la clasă sunt neefectuate. Dacă cei peste 60% dintre candidaţii care nu au reuşit să desfăşoare inspecţiile/probele practice la clasă nu s-ar fi putut prezenta la concurs, ar fi existat consecinţe la nivel de sistem, la începutul anului şcolar viitor, în ceea ce priveşte resursa umană din unităţile de învăţământ”, precizează Ministerul Educaţiei, într-un comunicat transmis AGERPRES.

 

 

 

Sursă: Agerpres

 

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Sport

Cupa României etapa județeană este câștigată de Gloria Geoagiu

Astăzi la Deva a avut loc finala Cupei României, etapa județeană care s-a încheiat cu victoria echipei Gloria Geoagiu cu 2-0, în fața echipei Viitorul Minerul Lupeni. Pe stadionul "Cetate" Deva, Gloria Geoagiu a intrat coordonată de Gabi Cotoară, antrenorul alături de care a avut un an cu rezultate notabile în Liga a IV-a. Autorii golurilor din acest meci au fost Claudiu Marcu, cel care a deschis drumul spre victorie […]

todayiunie 10, 2023 459 1

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%