Actualitate

Expoziție retrospectivă a artistei plastice Elena Bianu, la Sinagoga din Orăștie

todaymai 8, 2024 79

Background
share close

Miercuri, 8 mai 2024, Sinagoga din municipiul Orăștie a găzduit vernisajul expoziției retrospective a lucrărilor de pictură și grafică ale artistei plastice, Elena Bianu. Au luat cuvântul în fața publicului prezent la eveniment, Carmen Bianu, nepoata artistei, Narcis Terchet,  președinte al Asociației Despărțământul ASTRA din Orăștie și Dan Orghici, gazetar și amfitrion al evenimentului.

În acest demers cultural, parteneri au fost Primăria și Consiliul Local Orăștie, Uniunea Artiștilor Plastici, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” și Activitatea Goscom. Expoziția va fi deschisă publicului 8-16 mai 2024, după următorul program 10:00-12:00 și 18:00- 20:00.

Elena Bianu a debutat în 1955 la Petroșani, an în care devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici, lucrând în diferite tehnici de linocut, acuarelă, proiecte de tipărire și picturi murale.
Participă la expoziții personale și de grup în țară și în străinătate.

Elena Bianu s-a născut pe 26 decembrie 1926, în Cernavodă, județul Constanța. Familia acesteia se mută la Orăștie, la începutul anilor 30. Aici, Elena Bianu urmează studiile primare la „Gimnaziul Despina Doamna”, iar cele liceale le absolvă la Liceul „Despina Doamna” din Orăștie în anul 1947. A absolvit „Institutul de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Arte Decorative, secția Pedagogică în anul 1953.

După absolvire este profesoară de pictură și desen la Școala Populară de Arte timp de doi ani, iar din 1955 este decorator la Teatru de Stat „Valea Jiului” din Petroșani, aici lucrează linogravură, acuarelă şi artă monumentală (panouri pentru decorarea Casei de Cultură Petroșani, (realizate în colaborare, în 1967). Din 1968 conduce Cercul de desen și litogramă al Casei Pionierilor din aceiași localitate.  Trece în veșnicie în anul 1991.

La final, gazetarul Dan Orghici ne-a făcut o scurtă declarație 

 

Reporter: – Cine privește lucrările Elenei Bianu, nu poate să nu observe că în cel mai profund întuneric există lumină precum face un miner care aduce lumina din adâncul pământului, precum spunea Narcis Terchet, în prezentarea sa, omul a fost creat pentru a fi co-creator. Putem spune că lucrările Elenei Bianu aduc încă lumină în lucrările acelor vremuri întunecate ale României ?

Dan Orghici: – De ce nu? Pentru că vezi tu în fiecare dintre noi există lumina, iar pictorii au bucuria de a scoate lumina din ei deasupra firii și o pun în fiecare mod de artă. Până și pictura dark, așa-zisa pictură neagră, fără tușă de alb, fără tușă de lumină n-ar exista. Un punct negru este un punct negru și atât. Dar dacă la un punct negru îi pui în mijloc un pic de alb este un punct negru de sau cu lumină. Da, doamna Bianu a adus lumina în viața ei, a adus lumina în viața noastră dându-ne voie să privim ceea ce avem noi aici, pe simeza sinagogii, a adus plusul de valoare copiilor pe care i-a instruit în timp ce a fost profesoară, A adus destul de multă lumină.

 

 

 

Galerie Foto:

 

 

 

 

 

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Politică

Călin Petru Marian a fost prezent la nedeia de la Maleia

Nedeile câmpenești sunt tradiții respectate în Valea Jiului. Cea de a treia zi de Paști a reunit fiii satului la Maleia la nedeia primăverii, obicei respectat de localnici. Calin Petru Marian, candidatul Partidului Național Liberal pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara a fost prezent printre oamenii locului. Cu origini în lumea satului, acesta cunoaște și respectă obiceiurile locului. Călin Petru Marian a descris momentul astfel: "Nedeia momârlănească din […]

todaymai 7, 2024 39

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%