Actualitate

Festivalul Vărzarelor la Băița, în satul Hărțăgani reunește comunitatea la a doua ediție

todayaugust 11, 2024 28

Background
share close

Sâmbătă, locuitorii comunei Băița s-au adunat în satul Hărțăgani pentru a celebra a doua ediție a Festivalului Vărzarelor, o sărbătoare câmpenească plină de bucurie și voie bună. Evenimentul a adus împreună comunitatea locală, oferindu-le ocazia de a se reuni și de a se bucura de tradițiile locale.

23 de femei au pus pe masă delicioasele vărzare, făcute tradițional, ne-a explicat Adrian Gheorghe Popa, omul care a avut inițiativa acestui eveniment și care s-a ocupat de organizarea lui.  O parte din celebrele plăcinte au fost puse la vânzare, iar banii strânși urmează a fi donați parohiei pentru susținerea proiectelor necesare.

 

Prezentă a fost si Vetuța Stănescu , președinta Partidului Național Liberal filiala Hunedoara. Alături de Adrian Gheorghe Popa, aceasta  a venit în fața oamenilor și le-a împărtășit bucuria de fi părtașă la acest  frumos eveniment care a reunit parte din comunitate.

Cred că aceste comunități trebuie să se dezvolte, nicidecum să moară și dezvoltarea lor poate avea loc numai cu sprijinul dvs. Felicitări, Adrian și la cât mai multe ediții a festivalului Vărzarelor”  a spus la final, Vetuța Stănescu.

Atmosfera festivă a fost întregită de muzica și dansurile tradiționale oferite de artiștii locali. Printre cei care au încântat publicul s-au numărat Lorena Cherengi cu formația sa, Gabriel Demian la taragot, grupul vocal de bărbați al Ansamblului Ritmuri Zărăndenene din Băița, și copiii Cristian Buta, Alexandra Clej, David și Cezar Mihăilă. Festivalul a fost un adevărat răsfăț pentru toți cei prezenți, marcând o zi de neuitat pentru comunitatea din Hărțăgani.

 

Vărzarea e mai mult decât doar o plăcintă 

La loc de cinste au fost vărzarele, plăcinte specifice locului, iar, la cei 75 de ani ai săi,  îmbrăcată în straie populare și cu privirea ce trăda o minte ageră, Maria Demian sau “Mica” cum o alintau cei prezenți, ne-a spus care este secretul vărzarelor.

“ Aluatul e simplu: pui apă, sare, făină și drojdie, și apoi frămânți ca și pentru pită. Frămânți bine! Și apoi curechiul îl tai, îl călești cu un pic de ceapă, în ulei. Dacă vrei, poți pune cu cartofi, mai întâi îi fierbi cu coajă, apoi îi cureți, și fie îi “răzălești” pe „hășcălău” (răzătoare,) fie îi tai mărunt și îi călești în ulei. Apoi pregătești vărzarele pentru a le da la cuptorul de lemne: întinzi aluatul să fie subțire, așezi cartofii ori curechiul, împături umplutura și o dai la cuptorul bine încins”, explica Maria Demian.

 

 

Au dat „bunul lumii” pentru un colț de rai

Comunitatea la Băița este în schimbare și printre cei prezenți, am întâlnit români care s-au întors acasă după o bună perioadă petrecută peste granițele țării sau care au dat viața din marile orașe pe viața în tihnă, la țară, dar și străini care au descoperit în România, un colț de rai și pentru care au luat-o de la zero.

 

Un neamț și-a luat familia și s-a mutat în comuna Băița, iar la festival a participat împărtășind produse tipice țării sale, handmade cu produse naturale oarecum mânat din dorința de a trăi sănătos într-un mediu sănătos.  Lângă masa sa, era un cuplu, ea, româncă, el, englez. Cel din urmă ne-a mărturisit că s-a îndrăgostit de România atât de mult în primul concediu încât nu a ezitat să se mute în țara noastră, ultimii opt ani petrecându-i aici. În ciuda dificultății de a comunica în limba română, și unii, și alții s-au integrat în nucleul comunității din Băița, transformând-o într-una multiculturală cu interschimburi benefice.

În aceeași zonă a micilor producători locali, cei prezenți au mai putut cumpăra produse naturale de la binecunoscuta țuică de prune sau de mere la produse lactate, dar și produse cosmetice naturale unde laptele de măgăriță era ingredientul principal.

Această a doua ediție, după cum ne-a explicat Adrian Gheorghe Popa, un român care a lăsat vestul pentru satul de acasă, a avut ca și scop revitalizarea comunității, redarea într-o oarecare măsură a strălucirii de altă dată, dar mai ales să restabilească legăturile între oameni, iar acest ultim obiectiv părea atins, deoarece numărul celor prezenți anul acesta l-a depășit pe cel de anul trecut.

 

 

Cosmina Prața

 

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

O nouă reușită remarcabilă pentru Uzina Mecanică Orăștie: Comandă fermă de 29 milioane lei pentru fabricarea componentelor de vagoane.

Uzina Mecanică Orăștie  marchează un moment important în activitatea sa, semnând un contract ferm în valoare de 29.000.000 lei, aproximativ 6 milioane de euro, pentru un nou proiect ce va plasa compania într-o zonă de siguranță. Anunțul a fost făcut de către directorul general al societății, Ovidiu Vlad. Prin acest nou proiect, UMO aduce în 2024 oportunități noi și importante pentru o companie de stat despre care mulți credeau că […]

todayaugust 9, 2024 3216 2

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%