
Gala Excelenței Hunedorene – trei premii importante pentru învățământul orăștian
Vineri, 7 octombrie, învățământul orăștian a fost încununat cu premii în cadrul Galei Excelenței Hunedorene. Trei elevi ai Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăștie, împreună cu profesorii lor coordonatori au primit diplome și premii în bani, cu prilejul organizării Galei Excelenței dedicată învățământului hunedorean, de către Inspectoratul Școlar Județean, în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara și sub auspiciile Marii Loji Naționale din România.

Rafiliu Florin, Todoran Alexandru Raul și Brădean Florin sunt cei trei elevi care sub îndrumarea profesorilor Popa Daniel și Bârlianu Marius, au ales excelența ca obiectiv în însușirea cunoștințelor la informatică și istorie. Datorită lor , liceul poate fi considerat unul de top la nivel județean, unde excelența înlocuiește simplitatea lucrului doar bine făcut.

Absent la ceremonia de la sala Spiru Haret , Alexandru Raul Todoran a surprins audiența cu câștigarea unei noi medalii, în cadrul unui concurs internațional organizat la București. 63 de concurenți din 16 țări și-au dat întâlnire în capitala României, într-un concurs desfășurat între 5 și 7 octombrie și care a constat în realizarea a 2 probe a câte 5 ore fiecare. Efortul tânărului orăștian coordonat de profesorul Daniel Popa, a fost încununat cu obținerea medaliei de aur.
Eveniment cu tradiție în comunitatea școlară hunedoreană
Gala Excelenței Hunedorene este un eveniment cu tradiție aflat la a VI-a ediție și vine în întâmpinarea celor care aleg prin studiu, să devină cei mai buni. În săptămâna dedicată sărbătoririi Educației, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara în parteneriat cu Universitatea de Vest și sub patronajul Marii Loji Naționale din România au reunit într-un cadru festiv, elevii performeri ai județului care în concursuri naționale și internaționale, au demonstrat veridicitatea vorbei „ai carte, ai parte”.
Anul acesta, premiile și bursele „Iancu de Hunedoara” au ajuns la licee din Deva, Lupeni, Brad, Hunedoara, Simeria , Geoagiu și Orăștie.
„Voi, tinerii, cei care sunteți premiați astăzi, sunteți capabili de lucruri pe care utilitatea nu le va regăsi mâine sau poimâine , ci le va regăsi poate peste 10 ani, peste 20 de ani sau peste 50 de ani, dar ce este important e că sunt alături de voi, oameni care vă susțin ca visurile voastre sau planurile voastre să fie posibile…” , menționa în discursul său inițial, prorectorul Universității de Vest, Mădălin Bunoiu.
Licee din Simeria și Geoagiu la Gala Excelenței
Pentru seriozitate în parcursul școlar , eleva Ramona Jurcă a liceului Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria și elevul Franc Ciprian Dimitrie , al Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu au primit bursa „Iancu de Hunedoara”, care constă în plata a 300 de lei lunar, timp de 12 luni și cazare gratuită în cazul în care optează pentru a urma cursurile universității timișorene.


Despre prejudecata în legătură cu calitatea învățământului tehnologic, iată ce ne-a declarat directorul liceului din Geoagiu, Cismaș Octav:
„Suntem prezenți la gala excelenței , eu zic că asta spune foarte multe, în ideea în care trecem printr-un stigmat că liceele agricole sunt licee tehnologice în primul rând și sunt licee la care nivelul educațional nu este unul crescut. Ei bine , noi venim astăzi, aici, la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, tocmai ca să demonstrăm contrariul. Să demonstrăm faptul că și la un liceu agricol se poate atinge excelența, motiv pentru care elevul nostru, Franc Ciprian Dimitrie a fost premiat, astăzi, în cadrul Galei Excelenței Hunedorene.”
Premiul special „ Liviu Gherghin”-premiul performanței didactice

Un moment deosebit a fost premierea celui mai bun profesor la județului . Astfel , în 2022, prof. dr. Dan Ștefan Marinescu, profesor de matematică al Colegiului Național „Iancu de Hunedoara” a primit premiul special „Liviu Gherghin”, susținut de performanțele elevilor săi în cursul carierei didactice.

La finalul Galei Excelenței Hunedorene , întrebat ce mesaj ar adresa unui tânăr performant care alege să studieze în afara granițelor țării, iată ce ne-a transmis prorectorul Universității de Vest Timișoara , Mădălin Bunoiu:
„Atât în calitate de prorector al Universității de Vest din Timișoara, cât și în calitate de preşedinte al Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, pot spune cu certitudine că în România există universități care pot să ofere candidaților foarte buni și elevilor foarte buni, același parcurs profesional pe care îl pot oferi universități din străinătate, din Europa sau din Statele Unite. Dar nu trebuie să privim, în nici un caz, ca pe o problemă faptul că tinerii noștri merg să studieze, în străinătate. Problema este, însă, ce facem cu ei după ce termină. Este această țară pregătită să le ofere un viitor pentru întoarcerea lor? Pentru că a studia în străinătate vine la pachet cu o serie de experiențe pozitive, vine la pachet cu o serie de experiențe care pot fi utilizate în România și nu aceasta este problema în sine. Chiar insist și dacă aș avea o putere magică aș face cumva ca toți studenții români să studieze măcar 6 luni de zile, în străinătate. Așadar, problema noastră nu este că studenții merg să studieze în străinătate, ci faptul că nu putem să le oferim acele condiții pentru a se întoarce.”
Educația nu face pauză, trebuie să fie un sistem perpetuum mobile. „Semper sint in fiore!”
Cosmina Prața
Comentarii (0)