Greva continuă. Sindicatele din educație anunță că joi sau vineri vor ieși din nou în stradă. Ei preconizează că vor fi prezenți 20.000 de profesori. Sindicaliștii și reprezentanții Ministerului Educației s-au întâlnit din nou miercuri să discute despre soarta grevei și a examenelor naționale, după contrele de ieri legate de numărul de profesori care încă se mai află în grevă. În urma întâlnirii de astăzi, sindicatele și ministrul Ligia Deca nu au ajuns la vreun acord.

În timp ce Ministerul Educației spunea marți că numai 52,2% dintre profesori mai protestează, folosind ca informație centralizările primite de la inspectorate, sindicaliștii spun că procentul greviștilor este mai mare și anume de 86,93%.
Aceștia din urmă susțin că ministerul vrea să provoace confunzie între profesori, venind cu cifre raportate la totalul salariaţilor din învăţământ și nu al membrilor de sindicat. De altfel, Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”, a recunoscut că numărul celor din învăţământ care au renunţat la grevă este de 15.000 de oameni, cât a zis ministerul, dar majoritatea nu sunt membri de sindicat. Totuși acest lucru nu influenţează legalitatea acţiunii de protest.
În aceste condiții, problema cea mai delicată este legată de termenele de organizare a Evaluării Naționale și ale Bacalaureatului. Încă de vineri, Ministerul Educației a arătat că s-ar putea lua o decizie cu privire la examenele naţionale. O măsură ce s-ar putea lua în ceea ce privește examenele de Bacalaureat care ar trebui să înceapă săptămâna viitoare, ar fi ca probele de competențe să fie suspendate și echivalate cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului. Referitor la încheierea situației școlare, se pregătește un proiect de ordin aflat în consultare publică la Ministerul Educaţiei, prin care numărul minim de calificative sau note acordate unui elev la o disciplină este de două, în anul şcolar în curs, iar situaţia şcolară poate fi încheiată fără a fi validată de Consiliul profesoral. Acest lucru s-a mai întâmplat și în perioada pandemiei, când cursurile au fost online.
Cosmina Prața
Comentarii (0)