Actualitate

Împreună pentru viitorul Văii Jiului și al mineritului

todaynoiembrie 10, 2022 60

Background
share close

Valea Jiului are viitor și va beneficia și de fonduri dedicate pentru dezvoltare. În plus, activitatea minieră și cea energetică din acedastă zonă va fi sprijinită, după înființarea noii companii energetice, care să înlocuiască actualul Compelx Energetic Hunedoara, aflat în insolvență.

Deputatul PNL de Hunedoara, Vetuța Stănescu, prefectul de Hunedoara Călin Petru Marian și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi au avut joi o întâlnire de lucru cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara și reprezentanții Sindicatului ”Muntele”.

Au fost purtate discuții referitoare la noul complex energetic ce va funcționa începând cu data de 9 ianuarie 2023, dar și despre Legea decarbonizării sistemului energetic național și modul în care aceasta afectează Valea Jiului.

Discuțiile s-au axat în principal pe înființarea noului Complex Energetic Valea Jiului, iar lucrurile sunt pe un făgaș bun. De asemenea, am discutat despre legea decarbonizării sistemului energetic național și modul în care aceasta va afecta Valea Jiului. Ca locuitor al acestei zone, ca fost miner și în calitate de primar al municipiului Petroșani am militat mereu pentru menținerea activității extractive și energetice în această zonă cu o lungă tradiție în acest domeniu, respectând toate standardele Uniunii Europene, și am convingerea că, împreună, toți factorii decidenți, putem găsi cele mai bune soluții pentru viitorul Văii Jiului”, a declarat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, la finalul întâlnirii de lucru.

De asemenea, deputatul Vetuța Stănescu, a precizat că, imediat după înființarea noului complex, va demara un amplu program investițional care prevede finalizarea grupului pr gaz, pe lângă cel pe cărbune, la Ternmocentrala Paroșeni, rfealizarea microhidrocentralei pe pârâul Baleia, precum și utilaje, materiale și piese de schimb pentru cele patru unități miniere aflate în funcțiune, conform protocolului semnat de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Am punctat în cadrul ședinței de astăzi aspecte legate de viitorul Complexului Energetic Valea Jiului, care urmează să funcționeze începând cu data de 9 ianuarie 2023. De asemenea, am purtat discuții aplicate privind legea de decarbonizarea sectorului energetic românesc adoptată recent în Parlamentul României și la care, în calitate de deputat, eu am votat împotrivă. Am fost întotdeauna alături de minerii din Valea Jiului, îmi doresc să se continue activitatea în acest bazin carbonifer, cu respectarea normelor și standardelor europene și cred în viitorul și dezvoltarea Văii Jiului. Îi asigur pe locuitorii acestei zone de întregul meu sprijin, în calitate de parlamentar și președinte al PNL Hunedoara, precum și de întreaga susținere a guvernului condus de Nicolae Ionel Ciucă și doresc să le aduc vestea că, imediat după înființarea noi structuri energetice, va demara un program investițional care vizează atât Termocentrala Paroșeni, cât și cele patru unități miniere aflate în funcțiune”, a subliniat Vetuța Stănescu, deputat PNL de Hunedoara.

Prefectul județului, Călin Petru Marian, care a și lucrat la Mina Țebea la începutul activității sale profesionale, spune că pentru a vorbi cu adevărat despre viitor, trebuie gândite și aplicate și programe alternative.

Tot timpul am fost alături de mineri și am susținut această activitate. Dar, în același timp, trebuie să fim alături de tot ceea ce înseamnă transformarea Văii Jiului pe termen mediu și lung și să mergem în paralel cu mineritul până în 2032, dar, în același timp, Legea decarbonizării ne oferă posibilitatea de a aduce investiții mari în Valea Jiului. Sunt peste 200 de milioane de euro strict pentru Valea Jiului și, în total, 510 milioane la nivelul județului Hunedoara. Sunt nominalizat în Comitetul Național de Decarbonizare unde, împreună cu o echipă tehnică, vom lua toate măsurile și toate deciziile pentru viitor, până în 2032. Am rugat și sindicatele să vedem nu numai minerul în sine, ci și întregul complex al familiei acestuia, copii și soții, de care, de asemenea, trebuie să avem grijă pentru viitor, să identificăm investiții pentru aceștia”, a precizat și prefectul județului Hunedoara.

Potrivit reprezentanților CEH, pe noua societate urmează să fie făcute 120 de angajări în locurile de muncă unde se impune acest lucru.

Carmen COSMAN

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

bărbatul din Orăștie dispărut la finele lunii octombrie a fost găsit mort pe raza localității Beriu

În această dimineață, un localnic din Beriu a sesizat Poliția Municipiului Orăștie a fost sesizată telefonic cu privire la faptul că, pe pășunea din apropierea satului Beriu, un localnic a găsit cadavrul unui bărbat. În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că respectivul cadavru aparține bărbatului de 47 de ani, din municipiul Orăștie, a cărui plecare voluntară de la domiciliu a fost reclamată în data de 31 octombrie 2022 . La […]

todaynoiembrie 10, 2022 1892

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%