Actualitate

În ce condiții permite legea montarea de limitatoare de viteză. Ar fi schimbat cu ceva dinamica tragicului accident de la Petroșani?

todaydecembrie 23, 2022 93

Background
share close

Accidentul cumplit de la Petroșani, în care un copil și-a pierdut viața, iar alți cinci sunt internați în spital, a readus în discuție problema limitatoarelor de viteză care să reducă ”elanul” șoferilor ce apasă mult prea tare pedala de accelerație.

O parte a localnicilor sunt de părere că cel puțin un astfel de limitator ar trebui montat și în zona în care s-a produs tragicul eveniment rutier, însă discuția în acest caz nu este tocmai simplă.

Deși porțiunea de drum este în administrarea UAT Petroșani, în realitate este drum național și european, iar legislația este strictă în această privință. Potrivit normativelor legale, condițiile în care aceste limitatoare pot fi montate sunt reglementate extrem de strict printr-o Ordonanță de Guvern, emisă în urmă cu mai mulți ani.

”Se pot pune limitatoare pe drumurile europene, dar trebuie să îndeplinească cumulativ niște condiții. Trebuie să fie declarat punct negru, adică deosebit de periculos”, a explicat comisar șef Mugurel Teodosiu, adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

“Punctul negru”, în domeniu managementului siguranţei rutiere, indică o porţiune de drum public în care accidentele grave de circulaţie se concentrează într-o anumită perioadă de timp iar la baza comiterii lor stau, în majoritatea situaţiilor, aceleaşi cauze, conform legoislației în domeniu.

Pentru ca o locaţie să fie clasificată ca fiind “punct negru” în traficul rutier, este necesară îndeplinirea cumulativă a patru condiţii, astfel : 1. Lungimea segmentului de drum analizat – 1000m; 2. Perioada continuă de producere a evenimentelor rutiere – 5 ani; 3. Numărul minim de morţi/răniţi GRAV – 10; 4. Numărul minim de accidente – 10.

Doar dacă aceste 4 condiții sunt îndeplinite cumulativ legea permite montarea acelor limitatoare de viteză înaintea trecerilor de pietoni, în urma unui studiu de trafic, dacă poliția își exprimă acordul în acest sens!

În același timp, în cazul cumplitului accident de circulație de miercuri seara, tânărul care a intrat cu mașina în cei 6 copii angajați în traversarea străzii pe trecerea de pietoni nu avea permis de conducere și avea o concentrație de alcool în sânge de 1,55 la mie. În aceste condiții este greu de presupus că un limitator de viteză sau chiar mai multe l-ar fi oprit din cursa nebună! Înainte de a ajunge la trecerea de pietoni, luminată conform tuturor normativelor, șoferul inconștient a trecut printr-un sens giratoriu care îl OBLIGA să reducă și viteza. Nu a făcut-o și i-a lovit în plin pe acei copii nevinovați.

Carmen COSMAN – PREDA

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Seară de colinde și tradiții în centrul comunei Balșa

  Primăria comunei Balşa împreună cu Consiliul Local au organizat, în această seară un spectacol pentru locuitorii comunei Balşa. Colindele și jocul călușarilor au fost deliciul celor care caută bucuria Sărbătorilor de iarnă. La final cei mici au primit daruri din partea lui Moș Crăciun care în această seară a oprit în călătoria sa pentru a răsplăti cumințenia celor mici. Colindele au fost aduse pe scenă de diferiți artiști care […]

todaydecembrie 23, 2022 452 5

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%