
Drogurile sunt o realitate dureroasă a zilelor noastre, statisticile arată că de la an la an vârsta celor care încep consumul de droguri este tot mai mică. Pentru a atrage un semnal de alarmă în rândul părinților, a fost organizată aseară la Deva, o conferință cu titlul „Stop Drogurilor! Copilul un dar neprețuit!” Azi, întâlnirea se va repeta, de data aceasta în municipiul Hunedoara, în sala de conferințe a Facultății de Inginerie. Parteneri în organizarea conferințelor sunt Prefectura Județului Hunedoara, Primăria Municipiului Hunedoara, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și Asociația Antidrog Est-Europeană Bacău.

Scopul acestei conferințe este de a aduce la cunoștința părinților informații utile în procesul de educație a copiilor privind pericolul consumului de droguri asupra sănătății și vieții acestora. Mai ales că debutul în consumul acestor substanțe a scăzut la vârsta de 12 și chiar 10 ani cum este în cazul etnobotanicelor.
Prezent la întâlnirea de la Deva, Marian Călin Petru, prefectul județului Hunedoara a declarat:
“Fenomenul drogurilor reprezintă un flagel împotriva căruia trebuie să facem orice este necesar pentru a fi combătut, iar în ultimii doi ani de zile am avut numeroase discuții și întâlniri pentru luarea unor măsuri relevante în acest domeniu. Există mai multe probleme în școlile din județ, în sensul că se distribuie și se consumă sau nu se identifică consumatorii de către profesori sau consilierii școlari. Avem probleme la nivelul spitalelor, deoarece medicii nu anunță cazurile în care sunt identificate persoane sub influența substanțelor psihoactive.
De asemenea, identificăm o mare problemă pe partea de testare antidrog, întrucat nu avem numărul necesar de aparate de tastare pentru județul nostru. Pe această cale, am solicitat instituțiilor publice, inclusiv Autorității Teritoriale de Ordine Publică Hunedoara să demareze achiziționarea de teste și am solicitat să fie pus în funcțiune aparatul existent de la spitalul județean care poate identifica ce substanță s-a consumat.
Media de vârstă de la care se consumă a devenit din ce în ce mai mică, iar acest lucru este înfricoșător și trebuie să ne ridice semne de întrebare. Ieri, punctul comun al tuturor celor care și-au expus povestea a fost consumarea drogurilor ușoare ca primă încercare, de aici rezultând că toate drogurile, inclusiv cele de mare risc, au același efect și nu trebuie să ne lăsăm păcăliți.
Conferința de aseară a fost una la care au participat foarte mulți copii și părinți. Este important să aducem în fața lor exemple, în special de consumatori, care își expun povestea și transmit realitatea așa cum este. Felicitări asociațiilor Alianța Părinților și AntiDrog Est Europeană pentru implicare!”
Cosmina Prața
Comentarii (0)