Sub tema „Învățământul profesional și dual între certitudini și aspirații” s-a desfășurat azi, începând cu ora 11:00, la sediul Primăriei Municipiului Orăștie, un eveniment care a reunit reprezentanții a diferite instituții pentru a dezbate importanța învățământului profesional și dual. Acest eveniment a reunit sub egida Ministerului Educației – Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județul Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, Camera de Comerț și Industrie Hunedoara, Universitatea din Petroșani și Universitatea Politehnică din Timișoara – Facultatea de Inginerie din Hunedoara, în baza acordului de parteneriat “VET – SMART: Școala Millenium – Activă și Responsabilă pentru Toți!”.
În cadrul reuniunii de azi organizată la sediul primăriei municipiului Orăștie, s-a dezbătut utilitatea învățământului profesional și dual, necesitatea corelării ofertei educaționale cu cererea mediului de afaceri. Organizatorii au insistat pe importanța acestui domeniu al educației, încă văduvit de toți factorii care contribuie ca elevii să ocolească programele de formare educațională tehnologică și duală.
Cele două instituții din zonă, Liceul Agricol și Tehnologic „Aurel Borza” din Geoagiu și Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” din Orăștie au prezentat ofertele lor educaționale, cei doi directori avansând cu o gamă educațională variată, în speranța că vor acoperi nevoile agenților economici prezenți.
Una din ideile subliniate de directorul Liceului Agricol din Geoagiu, Octav Mihai Cismașiu a fost faptul că instituția de învățământ pe care o reprezintă caută înspre pregătirea actualizată a elevilor, în ceea ce privește tehnologia care devine o realitate a agriculturii de azi și la care se poate accesa prin pleiada programe europene.
La rândul său, directoarea Liceului Tehnologic „Nicolaus Olahus” din Orăștie, Elena Meștereagă a subliniat „avem un obiectiv comun și asta ne-a adus împreună, din domenii diferite ne-am adunat pentru că vrem mai bine, ne dorim să ne dezvoltăm . trebuie să înțelegem ce anume este important de rezolvat pentru a putea merge înainte mai bine decât am mers până acum.”
Prefectul Călin Petru Marian a insistat în cuvântarea s-a că este necesară o corelare între cerere și ofertă și că se impun ” pași siguri și decizii ferme pentru pregătirea elevilor pentru un mediu de afaceri competitiv ce ne obligă să ne transformăm „. Prefectul a mai punctat lipsa unei verigi importante la această reuniune și anume prezența părinților care sunt factori decizionali în ceea ce privește formarea profesională, concluzia dânsului fiind :
„cererea și oferta se pot întâlni când toată lumea este pusă la masă să discute, să încerce să găsească soluțiile cele mai bune pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Și aici trebuie să întâlnim oamenii de afaceri cu profesorii, părinții și elevii. Pentru că nevoile sunt multe, oportunitățile sunt mari, elevului trebuie să îi placă domeniul ales, să fie ghidat de părinte, să fie consiliat de profesori și învățat în tainele meseriei alese.”
Primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan a punctat că la nivel local, există o particularitate de care trebuie să ținem cont mai ales pe fondul lipsei forței de muncă. Întrebat dacă Orăștie este pregătită pentru forța de muncă din sursă externă, primarul Ovidiu Laurențiu Bălan :
„este o nevoie a agenților economici la nivel de Orăștie de a angaja forță de muncă calificată și necalificată, și tocmai de aceea aceste întâlniri sunt binevenite. Trebuie să valorificăm orice oportunitate. Acest învățământ dual vine în sprijinul agenților economici, dar așa cum am zis trebuie să deschidem bine ochii și către forța de muncă din exterior. Din țară au plecat foarte mulți oameni, trebuie să completăm acea forță de muncă pe care nu o avem în momentul de față , iar ea poate veni din exterior. Viitorul ne va confirma că este nevoie de mai multă forță de muncă decât avem azi, la Orăștie. ”
S-a propus organizarea de vizite pentru copii de gimnaziu și părinți la sediile firmelor pentru ca aceștia să aibă acces la procesul de producție și să cunoască meseriile ce le oferă piața muncii actuale. Importanța punctată de către participanți vis-a-vis de formarea profesională , a fost schimbarea mentalităților legate de meserie, că poate fi o plus valoare în desăvârșirea unui copil care parcurge procesul educațional și corect ghidat poate descoperi că într-adevăr, meseria poate fi brățară de aur.
Cosmina PRAȚA
Comentarii (0)