Actualitate

Ioan Candin Ciocan, veteran din al Doilea Război Mondial avansat în grad de general de brigadă în rezervă

todaydecembrie 1, 2022 125 5

Background
share close

De departe unul din cele mai emoționante momente care au marcat ziua de 1 Decembrie, a fost întâlnirea cu veteranul de război, Ioan Candin Ciocan. Cu câteva zile înainte să împlinească vârsta de 100 de ani, ultimul veteran de război din zona Bradului, Ioan Candin Ciocan a fost avansat la gradul de general de brigadă în rezervă, de Ziua Națională a României. Cu istoria scrisă pe față și lucid a mulțumit pentru gest tuturor.

„Mulțumesc pentru acordarea care mi-a fost acordată de poporul român, de țara românească, de armata română, care ne-a ajutat să trecem prin toate încercările grele ale vieții noastre. Mulțumesc, Doamne, și celor care au găsit cale ca în aceste momente să mă ridice la gradul cel mai mare, chiar acuma la aproape 100 de ani de viață. Doresc ca Dumnezeu să binecuvânteze poporul român și țara românească. Întregii țări să-i ajute Doamne, pentru ca toată viața noastră să o sacrificăm pentru poporul acesta, că este un popor demn de a fi ridicat. Așa cum am făcut și noi, în timpul cât am fost pe front, am dus lupta pentru ca țara să fie liberă și independentă. Vă mulțumesc!”, a spus generalul de brigadă în rezervă Ioan Ciocan, veteran de război, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. 

 

Hunedorean, născut la Blăjeni, pe 22 decembrie 1922, școlit la Câmpeni, iar în 1942 este încorporat la  20 de ani, pentru ca un an mai târziu să fie trimis la școala de ofițeri de la Radna. A ajuns pe prima linie a frontului, în 23 august 1944, care avea misiunea să oprească armata hortistă, la Păuliș, în județul Arad. Întors din război, se stabilește la Brad și își desfășoară activitatea în localitate, ca inginer minier.

La finalul ceremoniei , a împărtășit frânturi din seninătatea unui chip pe care s-a scris istoria, tuturor celor care l-au felicitat sau au dorit să oprească clipa într-o fotografie.

 

 

 

 

 

 

Cosmina PRAȚA

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%