Actualitate

ITM Hunedoara: a luat la control munca zilierilor

todayoctombrie 19, 2023 253

Background
share close

În cadrul campaniei naționale munca zilieră, ITM Hunedoara a efectuat 24 de controale, în perioada 9-13 octombrie. 595 de persoane își desfășurau activitatea în cadrul agenților economici verificați, printre aceștia 14 tineri sub 18 ani. Pentru neconformitățile identificate, inspectorii de muncă I.T.M. Hunedoara au dispus 17 măsuri de remediere a acestora și au aplicat 5 sancțiuni contravenționale, toate sub formă de avertisment.

COMUNICAT DE PRESĂ

Campania națională privind munca zilieră ”

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite atât prin lege, cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a desfășurat în perioada 09.10.2023 – 13.10.2023 campania națională privind verificarea modului de respectare de către beneficiari a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, republicată, cu modificările și completările ulterioare și a normelor metodologice de aplicare ale acesteia, prin acțiuni de control cu caracter inopinat.

În cadrul acestor acțiuni de control, s-a urmărit modul în care beneficiarii aplică și respectă cerințele prevederilor Legii nr. 52/2011 din domeniul relațiilor de muncă, referitoare la durata activității ocazionale care poate fi exercitată în temeiul prevederilor prezentei legi, înființarea, completarea și prezentarea registrului de evidență a zilierilor, dovada plății remunerației cuvenite zilierului și folosirea zilierilor pentru alte activități decât cele expres reglementate de lege.

Scopul campaniei a fost de a diminua consecințele sociale și economice negative rezultate din nerespectarea de către beneficiarii din domeniile controlate și determinarea beneficiarilor de a respecta obligația de a înființa, completa și prezentarea registrul de evidență a zilierilor și de a transmite un extras al acestuia la Inspectoratul Teritorial de Muncă în raza căruia se afla sediul societății.

În cadrul acestor acțiuni de control, s-a urmărit creșterea gradului de conștientizare a beneficiarilor și a zilierilor care desfășoară activități cu caracter ocazional în domeniile stabilite de către legiuitor, în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, stipulate de Legea nr.52/2011.

Cu ocazia acestei campanii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a efectuat controale la un număr de 24 de beneficiari din județul Hunedoara, pentru care desfășurau activitate un număr total de 595 zilieri, din care 278 femei, 317 bărbați și 14 tineri sub 18 ani.

Pentru neconformitățile identificate, inspectorii de muncă I.T.M. Hunedoara au dispus 17 măsuri de remediere a acestora și au aplicat 5 sancțiuni contravenționale.

Având în vedere complexitatea relațiilor de muncă, considerăm că acest tip de controale tematice reprezintă un cadru legal, coerent și preventiv de acțiune în vederea respectării legislației specifice de către toți angajații și angajatorii.

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Politică

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Pe 16 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul privind pensiile speciale, pe care l-a pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale a României. Legea prevede că "judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi […]

todayoctombrie 19, 2023 100

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%