Actualitate

Joc, tradiție și voie bună, la cea de-a 53-a ediție a festivalului „Călușarul Transilvănean”

todaynoiembrie 24, 2022 264 3

Background
share close

 

Orașul Paliei îmbracă portul junilor. Pe 11 decembrie, începând cu ora 11:45, tradiție, joc și voie bună în cea de-a LIII-a ediție a Festivalului ,,Călușerul Transilvănean”.

Parada portului călușăresc, eveniment cu tradiție din universul orăștian, va porni din fața Liceului Teoretic ,,Aurel Vlaicu”.

În Piața Victoriei, lângă pomul de Crăciun, publicul se va întâlni cu junii adunați frățește în cete de călușari. Cei mai vestiți din Ținutul Orăștiei și din alte zone învecinate vor mărturisi prin joc că la noi tradiția este carte de identitate.

În preajma Crăciunului , călușarii colindă  și vestesc Nașterea Domnului, din casă în casă. Dansul lor este unul fecioresc, cu origini în negura vremurilor pre-romane, unul din cele mai vechi și spectaculoase dansuri tradiționale românești.

Importanța, frumusețea și contribuția dansului călușerilor i-au dăruit un loc în patrimoniul cultural al  UNESCO.

 

 

 

Cosmina PRAȚA

 

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Trăiește viața și spune „NU” violenței domestice -25 noiembrie ziua victimelor violenței domestice

În acest an, până la sfârșitul lunii octombrie,  la call-center-ul cu număr unic la nivel național pentru sesizarea cazurilor de violență au fost înregistrate peste 3000 de apeluri, care semnalau 1400 cazuri de violență domestică. 25 noiembrie este „Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor’’.  Violența domestică constituie o încălcare a drepturilor omului și este  un fenomen prezent la toate nivelurile vieții sociale, cu consecințe grave și pe termen lung […]

todaynoiembrie 24, 2022 15

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%