Actualitate

La 14 ani rescrie istoria cu piesele de lego. Pasiunea inedită a unui elev hunedorean

todaydecembrie 5, 2021 1041 13 3

Background
share close

Exemplul atipic dintr-o societate tipică

La 14 ani copiii încep să dezvolte preocupări comune, în hainele pe care le poartă, modelul de telefon pe care îl au, sau muzica pe care o ascultă. Levi este însă atipic, dedicându-şi aproape tot timpul pentru pasiunea sa şi anume, istoria. Nu îşi doreşte bani pentru vreo nouă colecţie vestimentară, ci pentru noile colecţii de piese pentru machetele sale.

De câteva zile am sărbătorit cu toţii Ziua Naţională a României. A fost o zi în care românii au reflectat asupra trecutului lor dar mai ales asupra viitorului. Cu toate că există tendinţa de a crede că generaţiile următoare nu vor mai fi capabile să continue şi să deprindă valorile istorice care au condus la unitatea românilor, există exemple care ne arată că viitorul este promiţător, iar trecutul nu va fi dat uitării.

Colecţia de machete militare

Un elev hunedorean, de doar 14 ani, arată românilor că istoria poate fi înţeleasă şi aprofundată şi de tânăra generaţie, chiar şi dincolo de orele de curs. Pentru Madaras Levente, elev în clasa a 8-a la Şcoala Gimnazială Numărul 7 din Hunedoara, istoria a devenit o pasiune, un mod de viaţă chiar, pentru că Levi, cum îi spun prietenii, îşi dedică aproape tot timpul liber pentru pasiunea sa.

Acesta construieşte machete militare, prin care sunt reconstituite minuţios tancuri, avioane, tunuri blindate sau vapoare, folosite în Primul şi al Doilea Război Mondial, Razboiul din Vietnam, sau cel din Coreea.

Levi a ajuns acum la o colecţie impresionantă de aproximativ 70 de machete, pe care acesta le prezintă constant pe canalul personal de YouTube. Colecţia lui a ajuns şi în atenţia comunităţii hunedorene, anul acesta Madaras Levente, la doar 14 ani, având o expoziţie cu lucrările sale la Galeria de Artă din Hunedoara.

Ce spun profesorii despre Levi

Profesorii spun că Levente este exemplar şi la celelalte materii însă istoria pare să ocupe un loc special în inima lui. Despre Levi a vorbit şi diriginta acestuia, profesor Simona Achim (foto).

Sunt profesoară si dirigintă de mulți ani, fiecare generație de elevi are trăsăturile ei, nevoile ei și strălucirile ei. În urmă cu trei ani, în clasa a cincea fiind, am observat un un băiețel plăpând, luminat la chip, cu ochii mari, care de-a lungul timpului s-a remarcat a fi un elev de excepție, acesta este Levente Madaras, Levi, cum îi spunem toți, ajuns acum elev în clasa a opta la Școala Generală Nr 7. din Hunedoara, structură a Colegiului Economic Gojdu. Ceilalți colegi de asemenea l-au remarcat ca fiind un elev silitor și plin de bun simț, mai târziu am aflat că la nicio disciplină predată nu se mulțumea doar cu cele descoperite la clasă aprofundând singur cele aflate la orele de curs scormonind pe internet și prin cărți după lucruri noi. Istoria, la istorie se dovedește a fi de excepție, este materia lui preferată. Adesea îl surprind în pauze povestind colegilor săi de clasă  fel de fel de informații istorice. Are și pe YouTube video-uri  în care prezintă avioane de lupte, mașini construite de el din lego. Anul acesta a avut și o expoziție la Galeria de Arte din Hunedoara unde și-a expus câteva dintre lucrările sale cu tematică istorică. Anul trecut am predat și elemente de limbă latină și de cultură romanică, de multe ori Levi completa lecția cu informații care nu erau cuprinse în manual astfel încât intrând în atmosfera istorică a lecției se întâmpla să predăm împreună colegilor de clasă. Atunci îmi aminteam de vorbele  filosofului Constantin Noica, <<Într-o școală nu se știe niciodată cine oferă și cine primește>>. Levi, într-adevăr, este un exemplu de elev despre  care pot spune și că el se împlinește prin școală dar și că școala se împlinește prin el. Nu știu ce îi va rezerva viitorul dar cu siguranță școala reprezintă pentru el garantul  unei vieți reușite din punct de vedere profesional. Levi este un elev de care sunt foarte mândră și sunt sigură că pasiunea sa pentru istorie va continua și după terminarea ciclului gimnazial indiferent de ce ce liceu va alege să urmeze.

Pasiunea pentru istorie a lui Madaras Levente a fost dobândită la doar 6 ani, în urma vizionării unor filme celebre despre cel de-al Doilea Război Mondial. De atunci întrebările şi curiozităţile au apărut tot mai mult pentru el, astfel că soluţia aflată la îndemană a fost căutarea răspunsurilor. Răspunsuri pe care le-a găsit în cărţi, materiale documentare, sau la profesorul de istorie.

Elevi ca Levente Madaras , care prețuiesc istoria și găsesc în ea răspunsuri la diverse întrebări sunt cei care peste ani pot oferi țării noastre șansa de a deveni ceea ce cu toții ne dorim, o țară în care să creăm vise și o țară în care să realizăm aceste vise. Căci iată, sărbătorim în fiecare an Ziua Națională ca fiind un vis împlinit a românilor, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, dată la care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea românilor din Transilvania și Banat cu România a însemnat împlinirea visului de veacuri al românilor. Mă bucur că Levente Madaras găsește în istorie un mijloc de a cunoaște, de a înțelege dar și de a contempla umanitatea, deoarece astfel se conturează noi vise.  Felicitări Levente Madaras atât ție cât și familiei tale. Mihaela Cazan (foto), profesorul de istorie a lui Levi.

Costul pentru o machetă între 130 şi 700 lei

Levi spune că pasiunea lui este şi costisitoare, iar pentru asta le mulţumeste părinţilor pentru susţinere, însă susţine că va continua să confecţioneze şi să colecţioneze astfel de machete.

Salut, sunt Madaras Levente, am 14 ani, sunt hunedorean și am o pasiune de mic față de machetele militare și în același timp față de istorie. La vârsta de 6-7 ani am devenit pasionat de istoria celui de-al Doilea  Război Mondial, după vizionarea faimoaselor filme precum „Noi cei din linia întâi”, „Pe aici nu se trece” și multe altele ca acestea. Țin să precizez că sunt pasionat de armamentul folosit în acea perioadă. Pasiunea pentru machetele militare a început o dată cu achiziționare primului material în anul 2018, acesta fiind un tun de artilerie sovietică, de aici mai departe am început să construiesc regulat machete militare. În prezent am aproximativ 70 de tancuri, avioane, tunuri blindate, vapoare, folosite în Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, Războiul din Coreea și Războiul din Vietnam. Cele mai multe aparțin colecției celui de al Doilea Război Mondial precum și faimoasele tancuri germane Tiger 1 și Panther. O astfel de machetă costă în jur de 130-170 de ron ajungând vapoarele până la 700 de ron. Pentru asta le mulțumesc părinților mei care mi-au susținut pasiunea. În viitor voi continua să colecționez astfel de machete, mai ales cu lansarea noilor modele în 2022.

 

Scris de radio color

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Toamna se numără bobocii. Bilanţul activităţii parlamentare a deputatului Vetuţa Stănescu

O toamnă încărcată Deputatul hunedorean, Vetuţa Stănescu, pare că a turat motoarele în ceea ce ţine de activitatea parlamentară. Am făcut o analiză asupra activităţii acesteia din toamna care tocmai se sfârşeşte. A fost o toamnă plină de iniţiative legislative, întrebări şi interpelări, dar şi luări de cuvânt în plenul parlamentului. Din luna septembrie până în prezent, conform site-ului oficial al Camerei Deputaţilor, Vetuţa Stănescu a avut următoarele activităţi: 16 […]

todaynoiembrie 23, 2021 363 2 2

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%