Actualitate

Legea pensiilor de serviciu adoptată în Senat cu 79 de voturi „pentru”

todaymartie 29, 2023 45

Background
share close

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 79 de voturi ”pentru” şi 37 ”împotrivă”, proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

 

Guvernul arată în expunerea de motive că, în prezent, prin actele normative care reglementează pensiile de serviciu “s-a creat un regim special de pensionare pentru anumite categorii socio-profesionale, derogatoriu de la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de natură să creeze avantaje în favoarea acestora, în unele cazuri fără o justificare obiectivă şi rezonabilă, încălcându-se principiul egalităţii de tratament între asiguraţii sistemului public de pensii”.

 

Potrivit documentului, “conform jalonului 215, până la sfârşitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizaţii/pensii reglementate prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru şase categorii: corpul diplomatic şi consular, funcţionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, procurori şi judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, personalul Curţii de Conturi”.

 

Printre amendamentele propuse de senatori PNL şi PSD şi admise la comisii figurează eliminarea textului prin care magistraţii din CSM beneficiau de pensie de serviciu după un singur mandat, aplicarea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu, opţiunea pentru o singură pensie de serviciu, eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor, indexarea pensiilor de serviciu cu rata medie anuală a inflaţiei.

 

Sursa: Agerpres

 

 

 

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Călin Petru Marian: „am convingerea că vor fi identificate soluțiile optime”

Astăzi, Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a discutat cu reprezentanții Sindicatului din Învățământul Preuniversitar  care s-au adunat azi la ISJ Hunedoara, în forma de protest. Reprezentantul guvernului în teritoriu i-a asigurat pe protestatari că va transmite solicitările acestora către Guvernul de la București. „Am dat curs solicitării reprezentanților Sindicatului din Învățământul Preuniversitar din județul Hunedoara și am stabilit că ședința Comisiei de Dialog Social a județului Hunedoara va fi […]

todaymartie 29, 2023 15

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%