Actualitate

Lucian Heiuș câștigă procesul cu fostul lider de sindicat de la Mintia, Cristian Iștoc, pentru postările de pe Facebook!

todayoctombrie 26, 2022 231

Background
share close

Mai multe postări de pe Facebook cu caracter defăimător, care conțineau expresii jignitoare, l-au adus pe Cristian Iștoc – președintele Sindicatului ”Solidaritatea Hunedoreană”, în situația de a fi condamnat la plata sumei de 10.000 de lei cu titlu de daune morale către actualul președinte al ANAF, Lucian Heiuș. Instanța a reținut că a fost ”încălcat dreptul reclamantului la demnitate, onoare, reputație si imagine”.

Procesul civil a fost soluționat în primă instanță la Judecătoria Deva, după ce Lucian Heiuș s-a îndreptat împotriva fostului sindicalist de la Mintia, Cristian Iștoc, ca urmare a unor postări de pe Facebook ale acestuia ce conțineau mai multe expresii jignitoare.

Încă din anul 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Contencios administrativ și fiscal a statuat că Facebook este spațiu public, astfel că orice postare antrenează răspunderea autorului, care trebuie să își asume responsabilitatea celor scrise. Practic, potrivit deciziei judecătorilor Curții Supreme, răspunderea civilă delictuală poate interveni în cazul în care, prin mesajele postate pe rețeaua de Facebook se aduc injurii și/sau jigniri (calomnii) unei persoane publice, astfel încât îi este încălcat dreptul la reputație sau onoare, creându-i prejudicii de imagine. În acest caz, având în vedere valorile ocrotite, persoana va fi îndreptățită să solicite instanței obligarea persoanei care a postat mesajul pe Facebook la plata unor despăgubiri cu titlu de daune morale.

Așa s-a întâmplat și în cazul lui Cristian Iștoc care, după o serie de postări pe Facebook, a fost chemat în judecată de fostul deputat Lucian Heiuș, cel care era ținta acuzelor și jignirilor lui Iștoc.

Dosarul a fost înregistrat în luna septembrie a anului trecut la Judecătoria Deva, iar miercuri a fost pronunțată sentința. Instanța a reținut că a fost ”încălcat dreptul reclamantului la demnitate, onoare, reputație si imagine”.

10.000 de lei cu titlu de daune morale trebuie să plătească Cristian Iștoc, precum și 4.100 de lei cheltuieli de judecată. În plus, dispozitivul sentinței trebuie publicat pe cheltuiala pârâtului într-un ziar de circulație locală.

”Constată caracterul ilicit al faptelor săvârșite de pârât prin care a încălcat dreptul reclamantului la demnitate, onoare, reputatie si imagine. Obligă pârâtul la plata sumei de 10.000 lei către reclamant, cu titlu de daune morale pentru atingerile aduse dreptului reclamantului la onoare, reputaţie, demnitate şi imagine. Dispune publicarea dispozitivului prezentei hotărâri, rămasă definitivă, într-un ziar de circulație locală, pe cheltuiala pârâtului, fără datele de identificare ale părţilor, în afară de nume şi prenume. Respinge în rest cererea reclamantului, ca neîntemeiată. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 4100 lei, cheltuieli de judecată reprezentând taxă judiciară de timbru (100 lei) si onorariu avocat (4000 lei)”, se arată în dispozitivul sentinței pronunțate de Judecătoria Deva.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Carmen COSMAN

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Fermieri din județul Hunedoara, la târgul INDAGRA

Însoțiți de deputatul PNL Vetuța Stănescu, precum și de prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, mai mulți fermieri din județ au fost prezenți în această dimineață la deschiderea INDAGRA, cel mai important târg agricol din România. Organizat la Romexpo, târgul reunește sute de expozanți din domeniul agricol, viticol, horticol şi zootehnic. ”Este de datoria noastră, a oamenilor politici, să sprijinim fermierii, pe marii și pe micii producători agricoli, să gândim […]

todayoctombrie 26, 2022 106

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%