Institutul Naţional de Sănătate Publică se alătură Săptămânii Europene a Vaccinării, 23-29 aprilie, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al direcţiilor de sănătate publică, dedicând întreaga lună aprilie desfăşurării campaniei „Luna Naţională de Informare despre VACCINARE”, prilej de a creşte gradul de conştientizare cu privire la importanţa vaccinării în prevenirea bolilor.

Ministerul Sănătății, cu sprijinul Institutului Național de Sănătate Publică și al direcțiilor de sănătate publică, se alătură Săptămânii Europene a Vaccinării, 23-29 aprilie 2023, dedicând întreaga lună aprilie desfășurării campaniei ”Luna Națională de Informare despre VACCINARE”, prilej de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța vaccinării în prevenirea bolilor.
Bolile infecțioase precum hepatita, poliomielita, difteria, tetanosul, au reprezentat, în trecut, importante cauze de deces. Dezvoltarea vaccinurilor, prin imunizarea activă, a oprit răspândirea infecțiilor, a salvat vieți, a eliminat și chiar a eradicat în anumite regiuni ale lumii unele boli grave.
În fiecare an, la nivel mondial, vaccinarea previne apariția a 2,7 milioane de cazuri de rujeolă, 1 milion de cazuri de tuse convulsivă și 2 milioane de cazuri de tetanos neo-natal.
Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură metodă prin care părinții își pot proteja copiii împotriva unor boli infecțioase precum rujeola, rubeola, poliomielita, tusea convulsivă, difteria, tetanosul, hepatita virală B. În cazul în care un copil vaccinat va contracta un agent patogen, sistemul lui imunitar va ști să reacționeze, să lupte împotriva infecțiilor, va fi pregătit pentru a combate rapid și eficient boala.
Știați că:
⁕ Datorită vaccinării, variola a fost eradicată complet? Înaintea apariției vaccinului această boală a omorât milioane de oameni?
⁕ Datorită vaccinării împotriva rujeolei, în perioada 2000 – 2018 numărul deceselor cauzate de rujeolă la nivel mondial a scăzut cu 73 % evitatându-se astfel 23 de milioane de decese?
⁕ Începând din anul 2020, singurele și ultimele cazuri de poliomielită au fost constatate în Pakistan și în Afganistan? Vaccinul împotriva acestei boli infecțioase, a fost dezvoltat și introdus pe scară largă în anul 1955.
Astăzi, avem avantajul de a beneficia de efectele acestor vaccinuri și de a ne proteja viața. Dacă oamenii ar înceta să se mai vaccineze, aceste boli și epidemiile asociate ar putea reveni.
Oferiți-le copiilor dumneavoastră posibilitatea de a beneficia de beneficiile vaccinării. Programul de vaccinare de rutină este conceput pentru a proteja copiii atunci când au cea mai mare nevoie. Consultați calendarul național de vaccinare, pentru fiecare grupă de vârstă, accesând link-ul – https://insp.gov.ro/centrul-national-de-supraveghere-si-control-al-bolilor-transmisibile-cnscbt/calendarul-national-de-vaccinare/.
Fiecare doză de vaccin recomandată este importantă pentru a vă proteja copiii de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.
Prin vaccinare contribuiți, atât la binele dumneavoastră sau al copilului cât și la binele unei întregi comunități. Atunci când un număr mare de persoane se vaccinează se obține imunitatea de grup, situație în care bolile nu se mai pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta.
Sursă: Institutul Național de Sănătate Publică
Cosmina Prața
Comentarii (0)