Actualitate

Mai puțină birocrație și mai puține zile pentru ridicarea unui pașaport

todaymartie 18, 2023 80

Background
share close

Pentru reducerea birocrației și identificarea de soluții care să vină în sprijinul cetățenilor, de luni, 20 martie, românii vor avea la dispoziție un nou serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte, conform unui comunicat emis de către Ministerul Afacerilor Interne.  Spre deosebire de platforma folosită în prezent, noul serviciu va permite efectuarea unei programări începând cu ziua curentă, pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice.

 

Cetăţenii vor avea la dispoziţie o interfaţă grafică intuitivă, care va permite introducerea în siguranţă a datelor de identificare, precum şi noi facilităţi, printre care notificarea prin e-mail.

Aşa cum ştiţi deja, HUB-ul de servicii al MAI va constitui nucleul de digitalizare a serviciilor publice oferite de structurile ministerului, oferind servicii electronice uşor de folosit, rapide şi de înaltă calitate. Pe lângă alte beneficii de ordin tehnic, noua platformă de programare, dezvoltată împreună cu specialiştii din cadrul Direcţiei Generale pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, oferă posibilitatea extinderii pentru alte servicii sau chiar pentru alte structuri MAI”, a afirmat Lucian Bode, citat în comunicatul publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.

 

Cu o istorie de peste un secol, pașaportul românesc a trecut printr-o serie de transformări, astfel că actuala generație de pașapoarte se ridică la cele mai înalte standarde, la nivel internațional, în ceea ce privește securitatea documentelor de călătorie, oferind cetățenilor români posibilitatea de a călători, fără viză, în 176 de țări.

În cursul anului trecut, au fost emise 2.413.021 documente de călătorie (față de 1.593.012 emise în 2021), dintre care 2.316.273  pașapoarte simple electronice și 96.748 pașapoarte simple temporare , comparativ cu anul 2021, când au fost emise 1.488.718  pașapoarte simple electronice și 104.294 pașapoarte simple temporare.

Numărul pașapoartelor electronice emise în anul 2022 a crescut cu 56% față de anul 2021, respectiv cu 50% față de anul 2019.

În prezent, zilnic, se depun, în medie, 6.700 de cereri pentru eliberarea pașaportului, atât la serviciile publice comunitare, cât și la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate.

Încă de la începutul anului curent, timpul mediu de eliberare a pașapoartelor a fost de 3-5 zile.

 

 

 

 

 

 

 

Cosmina PRAȚA

 

 

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Alături de oamenii din Aninoasa

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian împreună cu deputatul PNL, Vetuța Stănescu s-au întâlnit azi, la Aninoasa, cu  persoanele care au fost relocate ca urmare a degradării clădirilor grav afectate de ultimele cutremure din luna februarie a acestui an. S-au purtat discuții cu reprezentanții autorităților locale, dar și cu persoanele relocate. În cursul acestei zile a fost finalizată amplasarea celor 25 de containere modulare în cea de-a doua bază din […]

todaymartie 17, 2023 38

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%