Actualitate

Mașinile Salvamont au dreptul la girofar!

todaydecembrie 9, 2022 23

Background
share close

După o lungă dezbatere pe această temă, deputații au votat în unanimitate proiectul de lege care dă dreptul mașinilor Salvamont să folosească girofarul în trafic în cazul în care merg la intrevenții.

Este, practic, o acceptare a normalității, pentru că de multe ori secundele pot face diferența între viață și moarte în cazul unui accident grav.

”Mulțumim celor 249 de deputați care au votat astăzi si tuturor celor care ne-au susținut de-a lungul celor 8 ani acest demers și care au înțeles nu numai necesitatea acestui act normativ ci și anomalia existenta în funcționarea Serviciilor Salvamont . Prin actul normativ aprobat astăzi, practic, se corelează prevederile legale care nominalizează structurile Salvamont ca servicii de salvare și urgență medicală, coordonate administrativ de către Consiliile județene și locale, iar operațional de Departamentul pentru Situații de Urgență al M.A.I., prevederi prin care acestea pot achiziționa, deține și utiliza legal autospeciale de intervenție și ambulanțe – dotate din fabricație și omologate cu mijloace de semnalizare acustică și luminoasă, cu legislația care nominalizează instituțiile care au dreptul de a utiliza aceste mijloace de semnalizare pentru deplasarea în regim prioritar pe drumurile publice în situații de urgență. In conformitate cu H.G. 77 din 2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activității de salvare în munți, serviciile Salvamont, sunt instituții publice, organizate ca servicii publice de interes local sau județean, și desfășoară activitate de prevenire a accidentelor montane și de salvare în munți, salvare care, în conformitate cu art. 1 cuprinde căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical in caz de accidentare și transportarea accidentatului sau a bolnavului la prima unitate sanitară. Pentru aceasta, același act normativ, în anexa 1, pct. 3, ”Baremul minim de dotare al echipei Salvamont cu echipament și materiale pentru intervenție, salvare și transport al bolnavilor și turiștilor accidentați în zona montană”, acordă dreptul serviciilor Salvamont de a achiziționa și deține autospeciale de intervenție și ambulanțe, vehicule care sunt dotate din fabricație și omologare cu mijloace de semnalizare acustică și luminoasă, acest lucru fiind deja realizat de structurile salvamont din țară, iar, în acest moment, prin Ministerul de Interne – Inspectoratul general pentru Situații de Urgență, există în derulare un proiect prin care serviciile Salvamont vor fi dotate cu ambulanțe pentru transport pacienți cu caracteristici care să le permită intervenția în teren montan”, a transmis salvamont România.

Carmen PREDA

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Deputatul Vetuța Stănescu: „Mergem înainte, cu fruntea sus, dreptatea e de partea noastră”

România nu intră în Schengen de la 1 Ianuarie. Răspunsul Comisiei JAI de azi a fost un „Nu” contestat de întreaga Europă și susținut doar de Austria. Reuniți la Bruxelles, miniștrii de interne și de justiție ai Uniunii Europene au încercat să-l convingă până la ultima pe oficialul austriac  către România și Bulgaria merită să intre în spațiul de liberă circulație din 2023. Oficialitățile române au făcut front comun și […]

todaydecembrie 8, 2022 40

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%