Actualitate

Mesajul OFL-Hunedoara: „Femeilor le spun că sunt ceea ce trebuie ca societatea românească să se facă bine”

todayoctombrie 30, 2022 79

Background
share close

Vineri seara, în municipiul Deva s-a desfășurat ședința ordinară a Comitetului de Coordonare Județean al Organizației Femeilor Liberale. Sala mare  a Casei de Cultură „Drăgan Muntean” din Deva a reunit 502 femei ai Partidului Național Liberal, pentru a desemna prin vot, noua echipă a Organizației Femeilor Liberale- filiala Hunedoara.

Nume importante la nivel national și județean s-au reunit cu această ocazie, iar printre invitați s-au numărat președintele Senatului României, Alina Gorghiu, prim-vicepreședintele PNL- filiala Hunedoara, Lucian Heiuș, președintele PNL- filiala Hunedoara,  Vetuța Stănescu, senatorul PNL, Lucica Dina Muntean, secretarul General Adjunct al Organizației Femeilor Liberale România, Carmen Alecu, Prefectul Județului Hunedoara, Călin Petru Marian, primarul Municipiului Deva, Florin Nicolae Oancea, deputatul PNL, Cristina Trăilă, Președintele Organizației Femeilor Liberale, Lidia Constatinescu și Secretarul General al OFL România, Daniela Nicolaescu.

Pe ideea că o imagine face cât o mie de cuvinte și-a început bilanțul asupra ultimilor 4 ani petrecuți la șefia Organizației Femeilor Liberale filiala Hunedoara, Eleonora Carmen Hărău punctând proiectele realizate împreună. Domeniul social a avut o atenție deosebită și echipele au fost nu de puține ori prezente în viața celor mai vulnerabili.

În urma votului de aseară, a fost desemnată câștigătoare Maria Czane. Ea provine din Petroșani Director al Oficiului Județean de Poștă, este bine-cunoscută pentru activitatea desfășurată la nivel local și județean în cadrul Organizației Femeilor Liberale.

„Este foarte important să ne susținem una pe cealaltă, liant în partid ca și acasă. Când apar disputele noi suntem liantul”  puncta în mesajul de început de mandat, Maria Czane completând cu faptul că „acum e momentul pentru o nouă societate construită poate un pic diferit: cu mai multă responsabilitate, cu mai multă determinare, cu mai multă încredere în noi pentru că cred că încrederea ne lipsește și sigur, bazată întotdeauna pe meritocrație.”

Într-o societate în care femeile încă își fac loc pe scena politică cu greu, fiind un domeniu încă mult dominat de bărbați, sunt voci care aduc în discuție cota de gen, ce presupune creșterea ponderii femeilor în politică. Acesta a fost unul din mesajele cu care a venit la Deva, Președintele Senatului, Alina Gorghiu. Ea a menționat că este importantă impunerea prin lege a cotei de gen, astfel numărul femeilor care să devină active pe scena politică românească să crească. „Dacă ne dorim să aducem femeile să fie un rezervor de voturi pentru viața publică românească, atunci trebuie să se simtă respectate. În momentul acesta nu știu câte vă simțiți respectate.” A vorbit apoi de fenomenul violenței domestice, arătând astfel că femeile pot sprijini alte femei prin aducerea unui pachet legislativ de protecție a victimelor și prin investirea în brățărilor electronice, care este încă un proiect pilot în doar câteva județe din țară, că ele pot deveni o voce pentru categoriile mai vulnerabile: ”Sunt atât de multe subiecte pe care o femeie le poate trata mult mai atent și mai sensibil decât o face un bărbat. Vă rog să vă gândiți la cum promovăm aceste mesaje în societate. Oamenii au nevoie să audă că suntem empatici, că ne preocupăm de ei, că nu vorbim doar de lucruri reci, ci că ajung la noi toate problemele lor. Avem nevoie de doamne pentru sănătatea democrației românești”.

La finalul evenimentului, am adresat câteva întrebări legate de prezența femeii în politica românească. Și acestea au fost răspunsurile:

Cosmina Prața-Sunt femeile o voce pe scena politică românească?

Alina Gorghiu: -La cât de puține suntem? Da suntem  o voce foarte puternică, dar ea trebuie să devină și mai puternică pentru că vocea asta înseamnă sau mai bine zis ar trebui să însemne peste 50 % din populația României. La un așa număr mare de femei în România, merită respect. Respectul îl arăți în momentul în care le dai dreptul să fie reprezentate.

Să fie reprezentate temele pe care și le doresc la nivel legislativ să le fie reglementate. Să le fie reprezentate interesele. Să știe că în Parlament există femei ca și ele care știu cum se crește un copil, cum trebuie îmbrăcat un copil, cum să-ți educi un copil, cum se tratează fenomenul violenței domestice, cum aduci politicianul mai aproape de societate.

Sunt atât de multe teme pe care o femeie le poate trata mult mai atent și serios pentru că le cunoaște mai bine ca un bărbat. De aceea e nevoie de această reprezentare reală, nu doar discursuri, povești frumoase, la momente festive și după aia uităm de femeia în politică și spunem despre ea „vai e frumoasă și atât”, „poate la cratiță”.

Oameni buni, țările cu democrații consolidate au adus femeile în parlament, în viața publică. În administrație; s-a demonstrat și că cifrele de afaceri în companii sunt mult mai mari cu mai multe femei în conducere și că democrația e sănătoasă cu un număr reprezentativ de femei în Parlament.

C.P.:-Este Partidul Național Liberal pregătit să aducă în 2024 o femeie pentru funcția supremă în stat?

A.G.:-Este o discuție care va fi făcută în 2024. Până atunci eu nu vreau să ardem etape. Eu vreau să discutăm la modul foarte onest despre cum trebuie făcuți acești pași sănătoși, în parteneriat cu bărbații din politică, astfel încât să fie în primul rând reprezentativitate mai mare. Să știți că nu  visează nimeni la un 50 % în Parlament femei și 50% bărbați, de mâine. Astăzi suntem 17 %, am scăzut de la 20 % cât era în 2016, înseamnă un regres de 3%, între 2016 și 2020. Eu nu vreau să mai văd asta. Eu vreau să cred că putem să o luăm pe un trend ascendent, că putem să avem în 2024 , 33 % femei în Parlament cel puțin și atunci de aici să putem avea și un număr mai mare de miniștrii în guvernul României. Arată atât de prost guvernul României plin de bărbați și cu doar 2 femei ministru, una numită recent  la educație, încât mă întreb dacă nu este cel mai bun moment în istoria recentă a României în care liderii de partide politice să înțeleagă că este e nevoie de schimbarea aceasta.

C.P.: -Referitor la violența domestică de care aminteați în discursul dumneavoastră, ce inițiative sunt acum în atenția Parlamentului României?

A.G.: -Sunt foarte multe discuții, dar eu cred că cel mai important proiect pe care va trebui să-l explicăm populației feminine, mai ales, din România este acea monitorizare electronică. Sunt aproape 9000 de brățări electronice cumpărate de statul român pentru 5 județe, proiect pilot deocamdată, legea există. În județele cu cea mai mare incidență de acte de agresiune, însă femeile sunt încă rezervate să poarte acele brățări.

Revin la țările europene civilizate. Toate au această legislație, numai că acolo s-a explicat de către societatea civilă, de către femeile parlamentar, de către polițiști de ce e bine să ai acest mecanism de monitorizare pentru că trebuie să menții distanța între agresor și tine, sau în momentul în care a depășit limita în care nu are voie să intre, acel soft al poliției scoate o alarmă și atunci echipajele de poliție merg pe teren și protejează victima.

E un lucru extraordinar de bun că acest sistem electronic se va implementa pentru că se va diminua radical fenomenul violenței domestice în sensul în care numărul persoanelor agresate va fi mult mai mic. Asta s-a demonstrat prin practica din alte state. Fenomenul nu se va eradica cu această ocazie. Se discută despre educație, despre cum educăm generațiile de tinere de astăzi să înțeleagă că violența nu e o soluție, despre cum reușim să educăm societatea în ansamblu, despre cum comunicăm actele de agresiune.

Femeia din România bătută, agresată are și un sentiment de rușine, tot ea se simte vinovată că a fost bătută și trebuie să le spunem că nu trebuie să se simtă deloc rușinate că mănâncă bătaie. Altfel trebuie să le oferi independență, trebuie să le dai libertatea să câștige bani la fel ca bărbații în România, ca femeia aceea să poată să spună: am un copil, e viața mea , nu mai accept să fiu bătută de un soț nenorocit; mă duc, îmi găsesc o locuință, un serviciu bine plătit și îmi văd de viața mea.

Dar statul român trebuie să ajute femeia. Ne chinuim cu ce putem, într-o situație complicată politic, complicată la nivel internațional, sunt atât de multe crize suprapuse, dar pentru mine cauza aceasta a femeilor trebuie să fie o cauză comună a noastră a tuturor și în momentul în care voi vedea că un număr de femei au fost salvate pentru că cineva le-a transmis un mesaj, pentru mine va fi o mare bucurie. Femeilor le spun că sunt ceea ce trebuie ca societatea românească să se facă bine. Să știți că tot prin femei ne vom face bine.

La întrebarea dacă au loc femeile pe scena politică românească, Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Ovidiu Heiuș ne-a răspuns clar și cuprinzător:

Femeile sunt în politica românească, iar Partidul Național Liberal este un exemplu în acest gen. Patru organizații județene sunt conduse de femei, inclusiv la noi în județ doamna președinte Vetuța Stănescu conduce organizația Partidului Național Liberal și fa ce acest lucru foarte bine. Iar eu cred că atunci când vorbim despre egalitatea dintre femei și bărbați, este un lucru care este depășit. Femeile egale și uneori sunt chiar deasupra noastră a bărbaților, Iar eu îmi doresc ca un om care a lucrat toată viața înconjurat de femei, să fie cât mai multe femei în  politică, să ia votul care la un moment dat îl vor cere și știu că noi ca societate în general n-am putea să existăm fără dumneavoastră, ca femei.”

Prezent la eveniment, prefectul județului Hunedoara , Călin Petru Marian  a avut amabilitatea de a ne răspunde unei întrebări:

C.P.:- Cum percepe un bărbat liberal mesajul femeilor liberale?

C.P.M:-Fiind așa de numeroase, frumoase și drăguțe mi-au transmis forță și capacitate și putere de muncă. Și le mulțumesc că astăzi au fost prezente alături de Partidul Național Liberal și cu siguranță voi fi în permanență alături de femeile liberale, în echipa liberală, ca să putem să facem treabă.  Fac apel la un parteneriat să unim toate forțele în Partidul Național Liberal, indiferent că suntem bărbați, femei, tineri și mai puțin tineri să facem toți o singură echipă și împreună să încercăm să câștigăm tot ceea ce înseamnă alegeri 2024.

 

Proaspăt aleasă în funcția de președinte al Organizației de Femei Liberale, filiala Hunedoara, Maria Czane ne-a declarat că:

Rolul nostru principal al femeilor este educațional.  Atributul nostru principal este să avem grijă de copii, să reușim să îi canalizăm pe un făgaș normal pe care să le fie bine în viață. Este foarte important să ne susținem una pe alta în egală măsură. Să fim liant în partid exact ca și într-o familie. Să avem încredere și răbdare unii cu alții, precum o mamă cu copiii ei. Să ne asumăm o viziune. Acum e momentul să avem o viziune pentru o nouă societate construită poate un pic diferit: cu mai multă responsabilitate, cu mai multă determinare, cu mai multă încredere în noi pentru că eu cred că încrederea ne lipsește. Și desigur totul bazat pe meritocrație.”

Sub aceste gânduri își începe mandatul Maria Czane preluând o organizație numeroasă cu proiecte reale ce ating viețile tuturor, mai cu seamă a celor vulnerabili, realizabile, căci nimic nu e imposibil, o ștafetă preluată de la Carmen Hărău care timp de 10 ani a clădit și a muncit în echipă pentru cetățean.

 

 

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Sprijin pentru fermierii hunedoreni

Fermierii și producătorii locali sunt sprijiniți pentru înființarea sau dezvoltarea afacerilor din acest domeniu. Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, le-a transmis acestora că îi sprijină în totalitate astfel încât să acceseze fonduri în vederea finanțării proiectelor de dezvoltare a afacerilor. „În procesul de dezvoltare economică și socială a județului Hunedoara un rol important îl are agricultura, iar fermierii și producătorii locali sunt sprijiniți prin finanțarea de către guvern a […]

todayoctombrie 30, 2022 42

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%