Actualitate

Noua lege privind dialogul social a intrat în vigoare

todaydecembrie 28, 2022 97

Background
share close

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara aduce la cunoștința angajatorilor și angajaților faptul că în data de 25 decembrie a intrat în vigoare noua Lege privind dialogul social, respectiv Legea nr.367/2022, care abrogă Legea nr.62/2011 .

Una dintre principalele modificări aduse de noua lege reglementează faptul că ”la angajatorul la care sunt încadrați minimum 10 angajați sau lucrători și la care nu există sindicat, interesele angajaților sau lucrătorilor pot fi promovate și apărate de reprezentanții lor, aleși și mandatați special în acest scop, conform legii”.

Aceasta este o schimbare importantă față de legea anterioară, unde reprezentanții salariaților puteau fi aleși doar în entități cu cel puțin 21 de salariați, menținându-se soluția deja existentă în ceea ce privește condițiile pentru alegerea valabilă și anume “reprezentanții angajaţilor sau lucrătorilor sunt aleși cu votul a cel puțin jumătate plus unu din numărul total al angajaților sau lucrătorilor din unitatea respectivă”.

Noua lege privind dialogul social stabilește că ”un sindicat poate fi reprezentativ dacă cuprinde cel puțin 35% dintre angajații sau lucrătorii aflați într-un raport juridic de muncă sau serviciu cu societatea respectivă”, față de cel puțin 50%+1, cum era până acum, generând astfel o posibilitate de a avea în aceeași unitate două sindicate care reprezintă cel puțin 35% dintre salariați.

Astfel, împreună cu toate celelalte modificări implementate prin noua Lege privind dialogul social, se impune o analiză atentă a noului cadru legislativ, ce poate da naștere unei noi dinamici a dialogului social pe piața muncii din România, drept urmare Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara asigură toți angajatorii și angajații de colaborarea totală a instituției în scopul implementării noilor modificări legislative”, declară într-un comunicat Adrian Florin BOZDOG,   Inspector Șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara.

 

 

 

Cosmina PRAȚA

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Se caută donatori de sânge pentru unul din copiii accidentați la Petroșani

Foarte important! Un gest mic poate salva o viață! Dați curs acestui anunț! Faceți un gest de omenie și donați sânge! Dacă aveți A2 negativ puteți salva viața unui copil plin de talent și vise.   Robert Călin , unul dintre copii accidentați in Petrosani in data de 21.12.2022 are nevoie urgentă de sânge grupa A2 negativ. Este internat în Timișoara la Spitalul de copii Louis Țurcanu. Cei care pot […]

todaydecembrie 23, 2022 54 1

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%