Actualitate

„Nu există un conflict…” Fabius Kiszely răspunde acuzațiilor Sindicatului Speranța

todayseptembrie 18, 2021 889

Background
share close

Mișcări sindicale la Goscom

Sindicatul Speranța din Orăștie a solicitat Prefecturii convocarea Comisiei de Dialog Social pe tema neregulilor sesizate de sindicaliști în ceea ce privește respectarea Contractului Colectiv de Muncă de la SC Activitatea Goscom SA.

Comisia de Dialog Social s-a desfășurat în 9 septembrie 2021, însă aceasta nu a fost lămuritoare în accepțiunea liderului Sindicatului Speranța, Nicolae Constantin Stoica, exprimând această opinie în cadrul buletinului de știri Radio Color, acuzând totodată faptul că directorul societății, Fabius Kiszely nu a participat.

Dincolo de asta, atmosfera la Activitatea Goscom, pare a fi una destul de tensionată, drept pentru care am încercat să aflăm poziția directorului unității vizavi de relația cu Sindicatul Speranța, realizând un scurt interviu.

Reporter:

Domnule director, în ceea ce privește Comisia de Dialog Social, convocată de Prefectul județului, la solicitarea Sindicatului Speranța, ați fost acuzat că nu ați participat. De ce nu ați făcut acest lucru?

Fabius Kiszely:

Din puncul meu de vedere, nu există un conflict între părțile semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă, pentru că acest Contract Colectiv de Muncă este perfect valabil, conform prevederilor legale, iar el este dus la îndeplinire la literă. Deci nu văd care ar fi problema din punctul acesta de vedere.

În ceea ce privește Comisia de Dialog Social de la Prefectură, am înțeles că există acuzații că directorul nu a participat, vreau să vă spun că eu nu sunt semnatar al contractului colectiv.

Eu am contract de mandat semnat cu Consiliul de Administrație iar părțile semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă sunt Consiliul de Administrație și Sindicatul Speranța, reprezentativ la acea data. Deci ca atare, dacă problema este înțeleasă în temeiul regulamentului de funcționare a Comisiei de Dialog Social, nu poate fi pusă în discuție decât întâlnirea între cele două părți, adică semnatarii Contractului Colectiv de Muncă.
În ce mă privește, misiunea principală este să duc la îndeplinire acest Contract Colectiv de Muncă.
În ceea ce privește atmosfera și situația de la Goscom într-adevăr este o atmosferă tensionată. O atmosferă tensionată artificial și îmi pare rău să observ că lucrurile degenerează, în sensul că, începe să aibe și o oarecare conotație politică, chestiune care nu face cinste nimănui implicat în această poveste. Dar despre subiectul aceasta nu aș vrea să vorbesc, aș vrea să vă spun doar că de când am semnat Contractul Colectiv de Muncă avem nu mai puțin de cinci procese cu Sindicatul Speranța.
La patru dintre ele reclamant fiind Speranța, pe unul l-am câștigat, adică i s-a respins acțiunea printr-o hotarare definitivă a Curții de Apel Alba Iulia, celelalte trei sunt în judecare în diverse faze, iar procesul deschis de către Activitatea Goscom se referă la contestarea reprezentativității Sindicatului Speranța, dat fiind faptul că la ora actuală Sindicatul Speranța mai are treisprezece salariați membri ai sindicatului, ca atare criteriul de reprezentativitate și anume majoritatea plus unu, nu este îndeplinit.
La solicitarea angajaților s-a făcut acest lucru, nu s-a facut că așa a vrut administrația, mai mult cu cât administrația companiei nu se implică în viața niciunui sindicat, nici viata celuilalt sindicat, este exact problema lor cum se organizează și până la urmă este un drept democratic al fiecărui cetățean să se afilieze la ce sindicat dorește și cum dorește, iar eu personal respect acest lucru, pentru că până la urmă o condiție ca să poți să conduci o organizație este să respecți colaboratorii și peste acest principiu nu am să trec niciodată, indiferent ce ar insinua unii și alții.

În ceea ce privește acuza cu marele salariu de 25 000 de lei, vreau să vă spun că este o minciună sfruntata. Nici pe departe, directorul companiei Goscom nu are un asemenea nivel de salarizare, iar în ceea ce înseamnă Consiliul de Administrație, vreau să vă spun că avem o relație bună, colaborăm foarte bine, și mai mult decat atât, vreau să subliniez acest lucru, nici unul dintre noi nu va raspunde nici unui fel de șantaj sau vreunei forme de presiune în așa fel încât să aducem vreo atingere bunei funcționari acestei companii.

Reporter:

Ați dezmințit informația conform căreia directorul societății Activitatea Goscom are 25 000 de lei salariul, puteți face același lucru și în ce privește Consiliul de Administrație?

Fabius Kiszely:

Bineînțeles că fac aceași dezmințire și pentru Consiliul de Administrație, dar mie mi se pare cumva ciudat, în momentul în care tu, și subliniez acest lucru, Sindicat Speranța beneficiezi de un salariu mediu pe companie, ca și contribuție a Societății Goscom către Sindicatul Speranța, ai pretenția ca cei din Consiliul de Administrație sa aibă sub acest nivel de indemnizație.

Asta mi se pare ne la locul lui, că până la urmă oamenii aceia care sunt în Consiliul de Administrație au fost selectați pe baza unei proceduri și au anumite responsabilități pe care Sindicatul nu le are, vizavi de buna funcționare, și aici discutăm despre urmatoarea problemă.

Până la urmă discutăm despre un obiectiv de importanță locală.

Gândiți-vă, ce ar însemna ca o zi întreagă Orăștia și comunele limitrofe să nu fie alimentate cu apă, din cauza unui, să zicem, protest sindical, sau mai știu eu ce altă cauză generată de o mișcare de genul acesta.

Deci, totuși haideți să privim lucrurile cu mai multă resposabilitate și mai multă implicare din partea tuturor, pentru a face ca lucrurile să functioneze. Mai mult, Orăștia are nevoie de un sistem de apă și canalizare bine pus la punct, ori în momentul în care frânezi activitatea și în momentul în care împiedici administrația să își desfasoare activitatea în sensul celor asumate prin Contractul de Management, al meu și respectiv Contractul de Administrare al colegilor din Consiliul de Administrație, mie mi se pare un pic cam mult și cam abuziv.

Reporter :

Domnule director, reprezentanții sindicatului acuză că nu aveți deschidere către comunicare cu aceștia, cum comentați?

Fabius Kiszely:

Cum să nu? Doar că, singurul lucru pe care trebuie să îl subliniez aici e că toate dialogurile față în față s-au terminat cu un dosar penal. Ori, nu mai putem continua în asemenea fel. Deci comunicarea este cel puțin contondentă și deloc la locul ei. De aceea am propus și am implementat de altfel, Dialogul Institutional. În momentul în care primesc orice fel de solicitare, în cel mai scurt timp îi raspund fără niciun fel de problemă, eu sau membrii Consiliului de Administrație, în funcție de problematica ridicată în discuție.

Bineînțeles, înainte de a avea Comisia de Dialog Social a fost adresată și Consiliului de Administrație o adresă oarecum similară, având în plus față de cea înaintată Comisiei de Dialog Social, acuze, din nou spun, nefondate în ceea ce privește activitatea directorului.

Dar, filmul acesta l-am mai văzut în 2019, se pare că întotdeauna înainte de semnarea Contractului Colectiv de Muncă, există o asemenea presiune din partea Sindicatului Speranța. Acum doi ani de zile protesta domnul președinte de Organizație Sindicală și îl făcea pe directorul de la acea vreme dictator. Acum, se pare că s-a schimbat dictatorul. Nu mi se pare o atitudine de colaborare, iar dialogul, pot să vă asigur că este deschis și că putem discuta fără niciun fel de barieră orice fel de problemă pe care o ridică Sindicatul Speranța.

Reporter:

Multumesc pentru timpul acordat.

Fabius Kiszely:

Și eu va multumesc mult. Toate cele bune!

Scris de radio color

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Prima zi de şcoală la Orăştie. Emoţii, zâmbete, flori (FOTO)

Şcoala a înviat oraşul Şcolile din Orăştie au marcat astăzi debutul noului an şcolar prin tradiţionalul careu festiv. Evenimentul s-a desfăşurat aproximativ la aceaşi oră, la toate cele 4 şcoli din localitate, ceea ce a făcut ca străzile oraşului să prindă viaţă încă de la primele ore. Florăriile au fost luate cu asalt şi de această dată, de părinţii care au vrut să pună în mâna micuţilor lor un semn […]

todayseptembrie 13, 2021 1368 4 3

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%