Actualitate

Operator nou și tarife modificate la gunoi!

todayoctombrie 23, 2022 3128 1

Background
share close
De luni avem un nou operator de deșeuri, dar și tarife modificate la colectarea gunoaielor. Primarii sunt nemulțumiți și spun că se transformă într-un fel de „taxatori” ai operatorului, însă decizia nu le aparține.
Din 24 octombrie, Zona 3 Centru a județului Hunedoara va avea o nouă firmă de salubritate care va înlocui serviciile asigurate Brai Cătă. Este vorba de Supercom și arealul de pe care va colecta gunoiul este cuprins de localitățile: Deva, Hunedoara, Orăștie, Călan, Geoagiu, Simeria, Băcia, Boșorod, Certeju de Sus, Cârjiți, Balșa, Hărău, Mărtinești, Orăștioara de Sus, Pestișu Mic, Beriu, Rapoltu Mare, Romos, Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Șoimuș, Teliucu Inferior, Turdaș, Peleș, Lunca Cernii de Jos, Toplița, Brănișca, Burjuc, Dobra, Gurasada, Ilia, Lăpugiu de Jos, Vorța, Vețel și Zam.
În timp ce noul operator, Supercom defilează cu noua flotă de mașini în fața primarilor mai mult sau mai puțin mulțumiți că se văd puși în fața unei decizii ce nu avantajează cetățenii, există un aspect care scapă tuturor, respectiv modificarea tarifelor pentru populație și agenți economici. Mai mult decât atât, există suspiciunea că acest contract ar fi cu dedicație, pentru că nu s-a organizat o licitație, ci s-a mers pe încredințarea directă a serviciului. Și nu e prima dată când Supercom este beneficiar!
Nu trebuie uitat că România este mereu trasă la răspundere pentru gropile sale de gunoi, reciclarea fiind departe de standardele europene. În zadar oamenii, în propriile case, selectează gunoiul și separă după regulile cunoscute, când la deponeu operatorii uită care le este obligația față de cetățean, țară și mediu. Gunoiul, în județul Hunedoara și nu numai, este o cale de a face bani, în timp ce obligațiile privind protecția mediului sunt neglijate.
*Ce spun primarii
Am întrebat mai mulți primari ce părere au despre această situație și iată care au fost răspunsurile lor.
Aflat în emisiune a „Cafeaua de la ora 11”, primarul comunei Șoimuș, Mihai Irimie spune că problema este destul de mare, având în vedere că principalul efect va fi impunerea unor taxe mari pe fiecare persoană. El motivează nemulțumirea expunând trei aspecte: prețul foarte mare, verificarea cantității de gunoi colectate care este imposibilă si inexactă și că taxele când sunt mari și neachitate la timp, blochează plata impozitelor, ceea ce va fi o piatră de moară în bugetele locale. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Irimie și-a expus clar poziția vis-a-vis de problema momentului care nu constituie o noutate și la nivelul județului Hunedoara au mai fost schimbări, dar poate nu atât de bulversante precum în situația de față pe care dânsul o consideră un abuz împotriva cetățenilor. Ne-a mai spus clar și răspicat că : „Eu, primarul comunei Șoimuș , Mihai Gabriel Irimie și cred că mai mulți primari nu ne vom îndrepta împotriva cetățenilor și cred că este vremea să ne așezăm la masă toți, să găsim o soluție care este mai ieftină pentru cetățeni, nu să mergem cu japca.”
Tot el a mai întrebat de ce autoritățile locale nu pot acționa în regie proprie sau de ce ADI-ul nu își cumpără propriile mașini, iar serviciul de colectare și selectare să fie al ADI-ului și efectuat corect, astfel să nu mai fie nevoie de aplicarea amenzilor Gărzii de Mediu, în cazul poluărilor, cum s-a mai întâmplat. A reproșat faptul că prin trecerea bruscă, primarii „au ajuns mingea de ping-pong al județului” și a concluzionat că nu crede că „într-o țară civilizată vine o firmă, stabilește anumite aspecte, și noi o luăm de bună”.
Ca urmare , am dorit să aflăm și opinia altor primari din zona 3 Centru.
Primarul Călanului, Adrian Filip Iovănesc ne-a mărturisit legat de acest subiect: „Poziția mea este următoarea: în condițiile în care prețul de efectuare a serviciului este același pentru tot județul Hunedoara, în toate cele 3 zone, este OK. Dacă există o diferență între zona Valea Jiului și zona Centru, nu este OK. Dacă calculul taxei se va face la nivelul populației care este în regulamentul de operare, iarăși e OK, iar dacă calculul se va face pe alte informații, nu putem fi de acord. De asemenea putem fi de acord doar în condițiile în care cantitățile de gunoi care sunt ridicate de pe raza fiecărui UAT, dar fiecare UAT independent, sunt cele reale. Adică noi avem posibilitatea să le verificăm, că așa cum s-a desfășurat lucrurile până acum este imposibil. Eu nu pot să cred că șoferul care-i pe mașina lui Supercom sau a lui Brai Cătă va emite un bon de cântar corect. El are trasee în care operează în Simeria, din Simeria vine în Călan, din Călan merge în Bretea și așa mai departe, după care pe CMID de unde să știu cât o ridicat din Călan? Pentru că stabilirea taxelor are două componente foarte importante: cantitatea de gunoi și numărul de abonați. Dacă cele două nu sunt exacte, lucrurile degenerează”.
Asupra temei noului operator din zona 3 Centru, primarul municipiului Orăștie, Laurențiu Ovidiu Bălan a declarat: „S-a schimbat operatorul, avem un alt operator. Nu a fost o decizie a Primăriei Municipiului Orăștie. Există o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară care deservește în momentul de față toată zona de centru. S-a renunțat la operator, este un nou operator, și opțiunea pe care a avut-o marea majoritate a primăriilor a fost aceea de a se trece pe taxa municipală. Sigur trebuie să o respectăm. Eu, personal, nu sunt mulțumit de modul de schimbare, de modul de tarifare, nici n-am votat pentru el, dar majoritatea primăriilor din ADI au fost de acord, tocmai de aceea nu avem ce face. În față am niște materiale pe care le-a supus dezbaterii consiliului local care va aproba sau nu, această taxă, luni.”
Vasile Cărăguț, primarul orașului Geoagiu consideră că noua taxă este o povară în plus pusă pe UAT-uri.
„Este o povară, în plus, care se pune pe UAT-uri, cu această taxă, dar dacă așa s-a luat hotărârea la nivelul județean, trebuie să ne conformăm. Am înțeles că de luni, din data de 24 va veni noul operator, Supercom. Chiar zilele trecute, marți-miercuri, am fost înștiințați de cei de la Brai Cata că suntem obligați să semnăm un proces verbal de preluare a containerelor și a pubelelor. Noi nu am fost de acord. Am cerut o comisie de la cei de la ADI, care gestionează gunoiul la nivel județean, de la cei de la Brai Cata și un reprezentant de la noi, pentru a prelua aceste containere să știm măcar ce se poate ridica de pe zona Geoagiu. Noi suntem în proces cu cei de la Brai Cata, 2 procese le-au câștigat ei, 2 sperăm să le câștigăm noi, încă nu avem o hotărâre definitivă. Avem un litigiu. Nu este corect cum au procedat ei să ne încaseze banii. Acum a venit noul operator, sperăm să se clarifice situația. Referitor la majorarea tarifelor, nu pot să vă spun decât că cei de la Agenția de Reglementări au verificat aceste motivații pentru majorare. Dacă urcă de la 7 la 8 lei, nu știu dacă va fi problemă, dacă va sări la 12-15 lei, populația o să aibă o problemă, în perioada de iarnă și cu majorările la utilități, curent-gaz. Cu această procedură, am primit o adresă că noi, până pe 15 ale lunii să plătim gunoiul care se ridică de pe raza UAT-uri. Noi trebuie să avem tot timpul o rezervă de bani pentru a plăti operatorului și după aceea să informăm lumea și să vină să-și achite în 15 zile, gunoiul”, a precizat Vasile Cărăguț.
Primarul comunei Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu ne-a spus: „Situația este, pot să vă spun, delicată. Cred așa o definesc eu, pentru că din data de 24 avem alt operator. Se va trece de la contract individual cu fiecare persoană fizică sau juridică la taxă de salubrizare pe care primăriile sunt nevoite să să se ocupe de încasarea banilor. Avem personal cât avem. De multe ori nu avem personal suficient. Este prețul mărit. Vor fi nemulțumiri din partea populației. O să vedem ce se întâmplă în Consiliul Local, eu nu îmi permit să vorbesc în numele colegilor din Consiliul Local. Sper și cred că se va intra în normalitate, dar va dura ceva timp”.
Pentru că directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, Dan Stoian s-a simțit deranjat când a fost întrebat ce se întâmplă referitor la ce se va întâmpla cu colectarea deșeurilor, iritat fiind, nu ne-a dat un răspuns concret, eschivându-se, a încheiat apelul telefonic.
Chiar așa de ce ne-ar interesa gunoaiele? Oricum e doar un gunoi, nimic mai mult, poate pentru marea majoritate a cetățenilor, însă pentru alții e piatra seacă adunată, din care bani să facă.
Cosmina PRAȚA

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Vas antic furat de pe șantierul DJ 107A. Polițiștii caută hoții!

  Săpăturile arheologice de la marginea drumului județean 107 A, din zona satului Folt sunt completate de cercetări ale Poliției Orașului Simeria, care caută autorii unui furt petrecut în zilele de 8-10 octombrie. Potrivit declarației purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Hunedoara, Bogdan Nițu, în 14 octombrie a fost făcută o sesizare cu privire la dispariția unui vas ceramic antic din locul de lucru al echipei de arheologi. […]

todayoctombrie 23, 2022 347 2

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%